ОПРЕЗ! То што неко НЕМА СИМПТОМЕ, не значи да не може да пренесе КОРОНАВИРУС, научници УПОЗОРАВАЈУ на ово!
Ево о чему се ради!
Научници су за потребе студије, објављене у стручном часопису "The Јоурнал оф the Америцан Медицал Association", сврстали су потенцијалне преносиоце корона вируса у три групе: симптоматске, пресимптоматске (они који још немају симптоме, али ће их развити) и асимптоматске.
ВИЗИР НЕ ШТИТИ ОД ВИРУСА! Након ових ИНФОРМАЦИЈА, потражићеш ДРУГИ ВИД ЗАШТИТЕ!
Уверени сте да не живите СЕДЕЛАЧКИ НАЧИН ЖИВОТА? Прочитајте ово и проверите
Пети дан већина људи развије симптоме
Потом су направили модел о томе колико ће која група ширити корона вирус полазећи од дана кад су људи најзаразнији. Као базну вредност одредили су пети дан од изложености корона вирусу јер је утврђено да је то просек трајања инкубације. То је време кад већина људи развије симптоме.
У модел су првобитно уграђене претпоставке по којима је 30 одсто заражених асимптоматско и по којима је њихова количина заразности нешто мања у поређењу с онима који показују или ће развити симптоме.
На тим претпоставкама резултати су показали да су само асимптоматски људи одговорни за 24 одсто зараза. Осим тога, научници су направили сценарије по којима је врхунац заразности трећи, четврти, шести и седми дан, у којима су подизали и спуштали проценат асимптоматских људи, као и њихову стопу заразности у односу на остале групе.
У великој већини тих сценарија показало се да људи без симптома (асимптоматски и пресимптоматски) преносе најмање 50 одсто нових зараза.
Размере трансмисије очигледно су биле преко 50 одсто, независно од широког спектра базних вредности.
Чак и у најконзервативнијој процени, у којој је врхунац заразе седми дан након изложености вирусу, а асимптоматски пацијенти узрокују 0 одсто зараза, они пресимптоматски свеједно су узроковали четвртину нових.
Батлер и његови сарадници истовремено упозоравају на то да њихови модели вероватно потцењују стваран проценат ширења у ком учествују људи без симптома, пошто су стопе рачунали као да се сви слободно крећу куда желе. Међутим, у стварности се на улазу у многе ресторане и остале објекте мери температура да би се онемогућио улазак људима са симптомима.