NE PREPORUČUJE SE
OPREZ SA MLADIM LUKOM - Pun je vitamina, ali ljudi sa ovim zdravstvenim tegobama moraju da ga izbegavaju
Nezaobilazni deo svake salate ovog proleća i leta koje je pred nama, ali obratite pažnju na količinu.
Mladi luk je neophodna namirnica ovog proleća. Podstiče detoksikaciju organizma i savršen je dodatak svakoj salati.
Zdravstvene prednosti mladog luka
Mladi luk je izuzetno hranjiva biljka koja organizmu pruža brojne zdravstvene prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.
Nutricionistička vrednost mladog luka
Nutricionistički, mladi luk predstavlja idealnu kombinaciju luka i povrća. On je odličan izvor vitamina K i C, te vrlo dobar izvor vitamina A. Mladi luk štiti oči od upala i sprečava makularnu degeneraciju, koja može dovesti do gubitka vida.
Prednosti za zdravlje srca
Mladi luk je pun antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije. Vitamin C u mladom luku održava kolesterol i krvni pritisak pod kontrolom, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Jača kosti
Uz vitamin C i K, mladi luk je zaštitnik zdravlja kostiju. Vitamin C je ključan za proizvodnju kolagena, dok vitamin K čuva gustoću kostiju.
Održava mladolik izgled kože
Kolagen je ključan za mladoliku kožu. Mladi luk pomaže pri proizvodnji kolagena, što omogućava prirodnu obnovu kože.
Ublažava prehlade
Mladi luk ima antibakterijska svojstva, što ga čini odličnim borcem protiv prehlada i gripa. Njegovi sastojci podstiču izbacivanje sluzi iz respiratornog sistema.
Štiti vid
Pun karotenoida, mladi luk čuva vaš vid i zdravlje očiju. Vitamin A podržava dobar vid i štiti oči od upala i makularne degeneracije.
Snižava holesterol
Mladi luk sadrži šest sastojaka koji snižavaju holesterol. Povećava nivo "dobrog" holesterola i smanjuje nivo šećera u krvi.
Nutritivna riznica
Mladi luk je nutritivna riznica jer sadrži znatne količine vitamina A i C, a naročito vitamina K. Tu su još i vitamin E, kompleks vitamina B i razni minerali i elementi: kalijum, natrijum, kalcijum, gvožđe, sumpor, fosfor, magnezijum, hrom, selen, mangan.
Mišljenje stručnjaka
Dijetolog Natalija Nefedova ističe da mladi luk sadrži flavonoide, koji deluju kao antioksidanti, smanjuju upalne procese u organizmu i pozitivno utiču na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče na imunitet.
Smanjuje unos soli:
"Luk pomaže u snižavanju unosa soli u organizam. Redovno konzumiranje mladog luka može preventivno uticati na borbu protiv bolesti," smatra nutricionista Nefedova.
Upozorenja i preporuke
-Jedini problem je zadah, ne samo iz usta već i iz kože, jer se miris luka izlučuje kroz pore - objasnila je Nefedova.
Osetljiv želudac: "Ljudi sa osetljivim želucem, gastritisom ili kiselinom treba da ograniče konzumaciju mladog luka. Unosite količine koje prijaju vašem organizmu," zaključila je Nefedova.