НЕ ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ
ОПРЕЗ СА МЛАДИМ ЛУКОМ - Пун је витамина, али људи са овим здравственим тегобама морају да га избегавају
Незаобилазни део сваке салате овог пролећа и лета које је пред нама, али обратите пажњу на количину.
Млади лук је неопходна намирница овог пролећа. Подстиче детоксикацију организма и савршен је додатак свакој салати.
Здравствене предности младог лука
Млади лук је изузетно храњива биљка која организму пружа бројне здравствене предности. Богат је витаминима и минералима који помажу у превенцији разних болести.
Нутриционистичка вредност младог лука
Нутриционистички, млади лук представља идеалну комбинацију лука и поврћа. Он је одличан извор витамина К и Ц, те врло добар извор витамина А. Млади лук штити очи од упала и спречава макуларну дегенерацију, која може довести до губитка вида.
Предности за здравље срца
Млади лук је пун антиоксиданаса који помажу у борби против слободних радикала који оштећују ћелије. Витамин Ц у младом луку одржава колестерол и крвни притисак под контролом, чиме се смањује ризик од срчаних обољења.
Јача кости
Уз витамин Ц и К, млади лук је заштитник здравља костију. Витамин Ц је кључан за производњу колагена, док витамин К чува густоћу костију.
Одржава младолик изглед коже
Колаген је кључан за младолику кожу. Млади лук помаже при производњи колагена, што омогућава природну обнову коже.
Ублажава прехладе
Млади лук има антибактеријска својства, што га чини одличним борцем против прехлада и грипа. Његови састојци подстичу избацивање слузи из респираторног система.
Штити вид
Пун каротеноида, млади лук чува ваш вид и здравље очију. Витамин А подржава добар вид и штити очи од упала и макуларне дегенерације.
Снижава холестерол
Млади лук садржи шест састојака који снижавају холестерол. Повећава ниво "доброг" холестерола и смањује ниво шећера у крви.
Нутритивна ризница
Млади лук је нутритивна ризница јер садржи знатне количине витамина А и Ц, а нарочито витамина К. Ту су још и витамин Е, комплекс витамина Б и разни минерали и елементи: калијум, натријум, калцијум, гвожђе, сумпор, фосфор, магнезијум, хром, селен, манган.
Мишљење стручњака
Дијетолог Наталија Нефедова истиче да млади лук садржи флавоноиде, који делују као антиоксиданти, смањују упалне процесе у организму и позитивно утичу на кардиоваскуларне процесе, дијабетес и онколошка обољења. Такође, лук позитивно утиче на имунитет.
Смањује унос соли:
"Лук помаже у снижавању уноса соли у организам. Редовно конзумирање младог лука може превентивно утицати на борбу против болести," сматра нутрициониста Нефедова.
Упозорења и препоруке
-Једини проблем је задах, не само из уста већ и из коже, јер се мирис лука излучује кроз поре - објаснила је Нефедова.
Осетљив желудац: "Људи са осетљивим желуцем, гастритисом или киселином треба да ограниче конзумацију младог лука. Уносите количине које пријају вашем организму," закључила је Нефедова.