Ovaj začin pomaže u mršavljenju, osvežava dah, deluje protiv upala i različitih bolesti - a NE KORISTIMO ga dovoljno često
Iskoristite sve blagodati cimeta.
Cimet je mirisni začin koji se može koristiti u pripremi svih vrsta jela. Osim što je dobrog ukusa, obiluje antioksidansima i povoljno deluje na organizam. Postoje dve vrste cimeta - cejlonski i "casia" cimet. "Casia" je pristupačnija i popularnija od cejlonskog, ali cejlonski je sigurniji za korišćenje u većim količinama. Iako istraživanja pokazuju da cimet pozitivno utiče na mnoge zdravstvene probleme, ipak je potrebno više istraživanja o tome. Cimet nikako ne sme da zameni drugu hranu, prehrambene navike ili lekove. Ipak, brojna istraživanja ukazuju na to da cimet ima bladetan uticaj na ljudski organizam.
Cimet deluje protivupalno
Neka istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu deluju protivupalno. Takođe, koristan je za bol, zatezanje u mišićima i protiv oticanja. Pospite cimet i popunite na druge namirnice koje se bore protiv upale.
Smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti
Cimet može da utiče na elemente povezane s bolestima srca, iako nema dovoljno naučnih dokaza za to. Jedno istraživanje pokazalo je da 120 mg cimeta dnevno može da poboljša nivo LDL holesterola, nivo triglicerida i ukupnog holesterola. Drugo istraživanje pokazalo je da su ljudi s visokim udelom začina u ishrani, poput cimeta i kurkume, a koji su inače jeli masne obroke, uspeli da smanje trigliceride.
Može da poboljša osetljivost na insulin
Otpornost na insulin ili kada telo ima slabu reakciju na njega, povezano je sa zdravstvenim problemima poput dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma. Istraživanja su pokazala da s uzimanjem cimeta dolazi do poboljšanja u kontroli glikemije kod osoba s dijabetesom. Cimet ne samo da smanjuje šećer u krvi, nego i poboljšava osetljivost na insulin. Uzimanje cimeta uz obrok s visokim udelom ugljenih hidrata može da pomogne u sprečavanju povećanja nivoa šećera u krvi. Ipak, treba biti oprezan kod uzimanja cimeta jer on ne bi trebalo da bude primarna strategija ili dugoročno rešenje za kontrolu nivoa šećera u krvi. Za takve poduhvate ipak treba da postoji više istraživanja.
Ova osobina cimeta pomaže i u gubljenju viška kilograma. Smatra se i da cimet podstiče metabolizam, budući da vaše telo koristi više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu. Pun je vlakana, hranljivih materija koje su neophodne za postizanje osećaja sitosti i signalizacije vašem telu da je obrok završen. Malo cimeta dodaje puno ukusa hrani za minimalne kalorije, a to je uvek dobra stvar kada je u pitanju vaša ishrana
Dobar je i za borbu protiv određenih infekcija
Cimetovo ulje ima antibakterijska i antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija. Cinamaldehid je jedna od glavnih aktivnih komponenti ovog začina koji štiti od infekcija. No, ipak je potrebno više istraživanja o vrstama infekcija koje bi cimet mogao da smanji. Istraživanja koja su do sada sprovedena, pokazuju da cimet sprečava pojavu listerioze, salmonele, a može biti i efikasan protiv infekcija kvascima.
Dodala je PRSTOHVAT SOLI na krišku LUBENICE, a kada čujete ZAŠTO i vi ćete, ovo će vam biti omiljena poslastica
Nutricionisti LUDE od ovih pitanja: Da, MOŽEŠ da jedeš krompir i meso ZAJEDNO! Evo šta još treba da znaš!
Uvo joj se ZAPUŠILO, a ono što je lekar iz njega IZVADIO ostavilo ju je u ŠOKU! Bilo je tu GODINAMA (VIDEO)
Odličan za oralno zdravlje i kao dodatak ishrani
Zahvaljujući antimikrobnim svojstvima cimeta, dobar je za oralno zdravlje. Istraživanja pokazuju da je posebno dobar učinak ima u sprečavanju karijesa i lošeg zadaha. Neka ranija istraživanja pokazuju da cimet može da ima pozitivne učinke kod bolesti poput multiple skleroze, HIV-a i Alchajmerove bolesti.