Ovo voće i POVRĆE jedemo svakodnevno, a najviše je PRSKANO PESTICIDIMA! Nutricionistkinja Tatjana otkrila ŠTETNOST po zdravlje i koji su PRIRODNI načini uklanjanja sa namirnica
Svakodnevno konzumiramo ovo voće i povrće, a nismo ni svesni da su puni pesticida.
U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, određene vrste voća i povrća su poznate po višem nivou prskanja pesticidima. Evo pregleda najčešće prskanih vrsta voća i povrća, kao i saveta o pravilnom pranju kako bi se smanjila količina pesticida:
Voće i povrće najčešće prskano pesticidima
Voće:
Jabuke: Zbog čestog prskanja protiv različitih bolesti i štetočina, jabuke su među voćem s višim nivoima pesticida.
Grožđe: Ovo voće često koristi pesticide kako bi se zaštitilo od insekata i bolesti.
Jagode: Jagode su vrlo sklone zarazama i štetočinama, pa se često prskaju.
Kruške: Slično kao i jabuke, kruške su podložne prskanju pesticidima.
Povrće:
Krastavci: Krastavci se često prskaju pesticidima kako bi se sprečili insekti i bolesti.
Paradajz: Zbog svog visokog prinosnog potencijala, paradajz se često tretira pesticidima.
Paprika: Paprike su podložne različitim bolestima i štetočinama, što dovodi do čestog prskanja.
Salata: Salata je često pogođena pestima, zbog čega je i ona često prskana.
Sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor 6 knjiga, predavač, kreator i organizator nekoliko različitih programa Tatjana Popović, na svom zvaničnom sajtu podelila je koje su sve štetnosti po zdravlje kada su pesticidi u pitanju i kako ih pravilno ukloniti sa namirnica.
Negativan uticaj na zdravlje
Pesticidi su toksične supstance (mada ređe postoje i jedinjenja prirodnog porekla), nastale kao potreba za većom proizvodnjom hrane i željom da se iskorene mnoge bolesti u kojima štetočine imaju ulogu prenosioca.
Osim aktivnih sastojaka koji ubijaju štetočine, pesticidi sadrže i neaktivne sastojke koji obezbeđuju delovanje aktivnima, a oni su često zanemareni u zakonskim odredbama iako nose rizik za ljudsko zdravlje.
Koliko su pesticidi štetni za ljudski organizam govori činjenica da čak i veoma male količine ovih supstanci mogu imati teške posledice na nervni sistem, uzrokujući loše pamćenje, teškoće u koordinaciji, smanjenu vidnu sposobnost, kvalitet refleksa i motoričke veštine. Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako kroz godine, odnosno kroz redovnu konzumaciju namirnica koje su prskane.
Posebno osetljivu grupu čine deca na čiji organizam koji je tek u razvoju toksini iz pesticida imaju mnogo snažniji efekat. Toksini iz pesticida mogu uzrokovati astmu, alergije, hiperosetljivost, hormonske probleme i bolesti reproduktivnog i digestivnog sistema, a njihov veoma loš uticaj na zdravlje ćelija može dovesti i do razvoja karcinoma.
Koji su prirodni načini za uklanjanje pesticida sa namirnica?
Prirodni način za uklanjane pesticida sa namirnica jeste pripremanje rastvora od 1 šolje jabukovog sirćeta i 3 šolje vode. Potrebno je da u tom rastvoru voće/povrće odstoji oko 20 minuta (jabuke je poželjno duže držati) i potom oprati pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prljavšinu, bakterije, hemikalije i vosak sa voća.
Drugi način pranja je sa limunovim sokom umesto sirćeta, a za to vam je potrebna 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone (bez aluminijuma, kupuje se u apoteci ili prodavnicama zdrave hrane) i 2dl vode.
Treći predlog je kašika morske soli sa šoljom vode, u kojoj ćete držati potopljeno voće/povrće oko 30 minuta. Kod namirnica poput lubenice, dinje i avokada, gde se ne konzumira kora, potrebno ih je takođe detaljno oprati pre sečenja, jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ne operete koru, nožem ćete ih preneti na unutrašnjost voća. Što se tiče lisnatog povrća, svaki list je potrebno posebno oprati.
Izvor Srbija Danas/ Autor: J.Šipčić/ Tatjana Popović