ŠTITI SRCE I JAČA KOSTI: Iznenadićete se kada pročitate za ŠTA je sve dobro ČIA SEME!
Evo kako se jede i kakavog je ukusa.
Čia semenke sad više nisu samo moderna hrana, već jedan od glavnih stubova zdrave ishrane, piše Lepa & Srećna.
ČOVEK KOJI NE ZNA ŠTA JE DOSTA: Ratničko SRCE Leonarda Barbose! (VIDEO)
PRŠTALO NA SVE STRANE: Evo šta su radili reprezentativci Srbije posle DEMOLIRANJA Angole (FOTO)
NEMOGUĆE JE DA SVI IMAJU MINUTE: Gregu je ovo zasmetalo na dan meča protiv Češke!
Danas možemo da ih kupimo u svim supermarketima, a posipamo ih po salatama, krompirićima, kolačima i gustim sokovima. Čia semenke imaju vrlo blag ukus i zato se lako dodaju i u slana i u slatka jela. Evo zašto ih treba uvrstiti u svakodnevne obroke.
1. Čia semenke imaju visok sadržaj vlakana.
Savetuje se između 25 i 30 grama čia semenki svakog dana, a time ćete uneti 10 grama vlakana. To je čak 40 odsto dnevnih potreba, a obezbedićete i uslove za razvoj zdravih bakterija u gastro traktu koje su neophodne za imunitet.
Vlakna utiču na povećanje zdravog i smanjenje lošeg holesterola pa su čia semenke važne i za zdravlje srca.
SAMO 7 DANA JE DOVOLJNO DA GA JEDEŠ: Najmoćniji PRIRODNI lek koji ŠTITI organizam od RAKA
NE PIJE TI SE VODA: Evo kako da STEKNEŠ NAVIKU da se redovno hidriraš, a telo će ti biti zahvalno!
AKO STE NA DIJETI! Evo kako ćeš ZNATI da si zaista SMRŠALA i da dijeta može da prestane!
2. Čia semenke sadrže i biljnu omega-3 masnu kiselinu poznatu pod skraćenicom ALA - alfalinoleinska kiselina, koja poboljšava cirkulaciju i deluje protivupalno. Otuda čia semenke mogu da doprinesu smirivanju upalnih procesa na koži, a koriste svima koji pate od upala.
3. Čia semenke sadrže nekoliko minerala ključnih za zdrave kosti: kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ova kombinacija minerala, uz redovnu zdravu ishranu i fizičku aktivnost, štiti gustinu kostiju. Zato su čia semenke posebno važne za osobe koje moraju da izbegavaju mlečne proizvode.