clear sky
28°C
07.07.2024.
Beograd
eur
117.0412
usd
108.1312
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STIŽE JESEN! Evo šta da JEDETE tokom SEPTEMBRA da biste ojačali IMUNITET i pripremili telo za hladnije dane

20.09.2023. 13:14
hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Budite spremni, počnite još danas!

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta. Zato ih sada treba obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih sveže ili ih pripremajte na najrazličitije načine.

Kruška

Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih sveže što češće. Izvor su vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu. Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.

Ovo su NORMALNE VREDNOSTI LEUKOCITA i eritrocita - Evo kako da pravilno tumačite nalaz krvne slike

Ovo su NORMALNE VREDNOSTI LEUKOCITA i eritrocita - Evo kako da pravilno tumačite nalaz krvne slike

DORUČAK ZA 15 MINUTA - Napravite ukusne zapečene sendviče po receptu iz BAKINE KUHINJE (VIDEO)

DORUČAK ZA 15 MINUTA - Napravite ukusne zapečene sendviče po receptu iz BAKINE KUHINJE (VIDEO)

Grožde

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol. Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin deluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija i raznih upala.

Smokve

Smokve sadrže i do 80 odsto vode i imaju najvišu količinu prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Odličan su izvor netopivih vlakana od većine voća, pa povoljno deluju na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.

smokve
smokve / Izvor: Shutterstock

Limun

Limun je veoma zdravo i lekovito voće koje treba konzumirati tokom cele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvek imale u kući. To nije čudno, s obzirom na to da je jedan od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta. Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno jača umorno telo.

Jabuke

Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van." Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da nam one odlično čuvaju zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pomoću njih ćete metaboliymu pomoći da bolje radi i tako redovno ići u wc.

Cvekla

Ona se od davnina koristi za lečenje malokrvnosti. Uza sve to, nezaobilazna je namirnica koja podstiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za decu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.

Kupus

Kupus je neizostavan deo svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili svež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može. Naročito ih ima u kiselom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.

kupus
kupus / Izvor: Profimedia

Patlidžan

Patlidžan je veoma bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je ovo povrće poznato jeste antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji naše ćelije štiti od uništenja i sprečava izlučivanje viška gvožđa iz organizma. On takođe utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.