СТИЖЕ ЈЕСЕН! Ево шта да ЈЕДЕТЕ током СЕПТЕМБРА да бисте ојачали ИМУНИТЕТ и припремили тело за хладније дане
Будите спремни, почните још данас!
Један од разлога зашто волимо јесен лежи и у предивним јесењим плодовима, који су од велике помоћи у превенцији здравља и јачању имунитета. Зато их сада треба обавезно уврстити у јеловник, конзумирајте их свеже или их припремајте на најразличитије начине.
Крушка
Ова миришљива и укусна воћка прави је симбол јесени, зато искористите сезону и једите их свеже што чешће. Извор су витамина Ц, К, Б2, Б3 и Б6, калцијума, магнезијума и калијума. За труднице или маме које доје корисна информација је да крушке садрже фолну киселину. Сви витамини и минерали које садржи чине чуда и за наш имунитет, а пошто ускоро почиње сезона прехлада и грипа, сада највише треба јести ово воће.
Ово су НОРМАЛНЕ ВРЕДНОСТИ ЛЕУКОЦИТА и еритроцита - Ево како да правилно тумачите налаз крвне слике
ДОРУЧАК ЗА 15 МИНУТА - Направите укусне запечене сендвиче по рецепту из БАКИНЕ КУХИЊЕ (ВИДЕО)
Грожде
Иако постоји више врста грожђа, коју год да одаберете, освежићете тело и опскрбити га потребним витаминима. Ове здраве бобице обилују витамином А, Б6, Б и фолном киселином, а 100 грама грожда задовољиће 25 одсто препоручене дневне количине витамина Ц. Ако вас муче напади гихта или реуматоидног артритиса, од велике вам помоћи је црвено грожђе, које ће ублажити бол. Антиоксиданс биофлавоноид познат као кверцетин делује с витамином Ц и стимулише имуни систем за борбу против инфекција и разних упала.
Смокве
Смокве садрже и до 80 одсто воде и имају највишу количину природних шећера, па су изузетан извор енергије, а подстичу и рад мозга, побољшавају концентрацију и памћење. Од давнина се сматрају одличним афродизијаком. Одличан су извор нетопивих влакана од већине воћа, па повољно делују на здравље дебелог црева и поспешују пробаву.
Лимун
Лимун је веома здраво и лековито воће које треба конзумирати током целе године, а то су знале и наше баке, па су га увек имале у кући. То није чудно, с обзиром на то да је један од највећих ризница витамина Ц, главног заштитника нашег имунитета. Одличан је у чишћењу организма од штетних материја, избацује токсине, побољшава здравље, а осим што убрзава метаболизам и ствара осећај ситости, истовремено јача уморно тело.
Јабуке
Стара изрека каже: "Једна јабука на дан тера доктора из куће ван." Колико год мислили да су јабуке досадне и обичне, не треба заборавити да нам оне одлично чувају здравље, чак и олакшавају дисање, а помоћу њих ћете metaboliymu помоћи да боље ради и тако редовно ићи у wc.
Цвекла
Она се од давнина користи за лечење малокрвности. Уза све то, незаобилазна је намирница која подстиче пробаву и рад јетре. На 100 грама садржи чак 2,5 грама влакана, што је чини погодном за борбу против затвора. Сигурна је за децу, а због богатства фолата препоручује се и трудницама.
Купус
Купус је неизоставан део сваке зимнице, и не без разлога! Кисели или свеж, богат је витамином Ц, али и пробиотицима без којих наша пробава не може. Нарочито их има у киселом купусу, који зауставља пролив, побољшава имунитет, алергије, упале мокраћних путева, смањује холестерол, повишен крвни притисак и стрес.
Патлиџан
Патлиџан је веома богат извор влакана, посебно целулозе, која је добра за пробаву, као и витамина Б1, К, Ц, А и фолне киселине. Оно по чему је ово поврће познато јесте антиоксиданс насунин, који се налази у његовој кори, а који наше ћелије штити од уништења и спречава излучивање вишка гвожђа из организма. Он такође утиче на превенцију кардиоваскуларних болести.