MALA NEVESTA: Kuvajte kao Anandi – ovo su najbolji indijski recepti!
Indija je sve popularnija kod nas – što kroz serije, što kroz hranu, a mi vam dajemo recepte za kompletan indijski obrok.
NAAN – hleb
Potrebno:
- 4 šolje brašna
- 1 kafena kašičica praška za pecivo
- 1 kafena kašičica soli
- 2 šolje kisele pavlake
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa umešajte pavlaku u tu masu, tako da testo ne možete da promešate kašikom. Mesite dok ne počne da se odvaja od činije, dodajući brašna po potrebi. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite još pet minuta – tačnije, dok testo ne postane glatko i elastično. Napravite kuglu od testa i stavite je u nauljenu činiju, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da narasta sat ili duže. Isecite testo na 10 jednakih delova i od svakog formirajte lopticu, pa je spljeskajte da postane kao disk.
Zagrejte tiganj na ringli na srednjoj temperaturi, a rernu na maksimum. Svaki disk pecite najpre u tiganju, pa ga prebacite u rernu – direkt na žicu.
Vadite naan iz rerne i, ako želite, premažite ga tankim slojem rastopljenog putera. Slažite hlepčiće u ubrusom postavljenu korpicu i servirajte ih vruće.
DAL (gulaš) OD SOČIVA
Potrebno:
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 1 šolja crnog luka, sitno seckanog
- 1 supena kašika svežeg đumbira, oljuštenog i sitno seckanog
- 1 kafena kašičica kima
- 1 kafena kašičica kurkume
- ½ kafene kašičice aleve paprike
- 4 čena belog luka, sitno seckanog
- 2 šolje seckanog karfiola
- 2 šolje seckanog paradajza
- 2 ½ šolje vode
- 1 šolja sočiva
- 2 supene kašike svežeg soka od limete
- 1 supena kašika svežeg korijandera, sitno seckanog
- ¾ kafene kašičice soli
- 6 šolja kuvanog basmati pirinča
Priprema:
Zagretje maslinovo ulje u šerpi na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk, đumbir, kim, kurkumu, alevu papriku i beli luk i dinstajte dva minuta. Dodajte karfiol i paradajz, pa dinstajte još minut. Potom sipajte vodu i sočivo i ostavite da provri. Poklopite, smanjite vatru i ostavite da vri narednih 35 minuta – ili dok sočivo ne omekne. Dodajte sok od limete, korijander i so i služite šolju ovog gulaša sa šoljom pirinča kuvanog na pari.
TIKKA MASALA PILETINA
Potrebno:
- 700g pilećeg filea sečenog na komadiće
Marinada:
- 1 šolja jogurta
- 2 supene kašike limunovog soka
- 2 kafene kašičice mlevenog kima
- 2 kafene kašičice aleve paprike
- 2 kafene kašičice bibera
- 1 kafena kašičica cimeta
- 1 kafena kašičica soli
- 1 komadić sitno seckanog đumbira
Sos:
- 1 supena kašika putera
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
- 1 ljuta papričica, sitno seckana
- 2 kafene kašičice mlevenog korijandera
- 1 kafena kašičica mlevenog kima
- 1 kafena kašičica aleve paprike
- 1 kafena kašičica mešavine začina "garam masala"
- ½ kafene kašičice soli
- 1 konzerva sosa od paradajza
- 1 šolja neutralne pavlake
Priprema:
Probajte i rusku pileću tortu!
Potopite drvene štapiće za ražnjiće u vodu, pa na njih nabodite piletinu i marinirajte je u frižideru najkraće jedan sat. Odbacite marinadu.
Istopite puter na srednje jakoj vatri, pa dinstajte beli luk i ljutu papričicu. Dodajte korijander, kim, papriku, garam masalu i so. Umešajte sos od paradajza i pustite da vri 15 minuta. Dodajte neutralnu pavlaku kako bi se zgusnuo sos.
Piletinu grilujte, pa je skinite sa štapića i ubacite u sos. Ostavite da vri narednih 5 minuta, pa servirajte uz naan i basmati pirinač.
MASALA ČAJ
Potrebno:
- 2 šolje vode
- 3-5 karanfilića
- 1 štapić cimeta, smrvljen
- 2-3 mahune kardamoma, smrvljene
- ¼ šolje šećera
- 1 šolja mleka
- 2 supene kašike lišća crnog čaja
Priprema:
Da li ste pili brazilski ljubavni eliksir!?
Stavite vodu sa začinima na ringlu i pustite da provri. Pokrijte i ostavite da vri još nekoliko minuta. Dodajte šećer i mleko i promešajte, pa ostavite da ponovo provri. Dodajte listiće čaja, poklopite i sklonite sa vatre. Ostavite da odstoji pet minuta, pa procedite i servirajte.
ŠIR KURMA PUDING
Potrebno:
- 5 šolja mleka
- 50g proprženih tankih rezanaca
- 50g kokosovog brašna
- ½ šolje šećera
- 2 zelena kardamoma
- 2 supene kašike seckanih urmi
- 10-12 suvih grožđica
- ¼ šolje seckanog blanširanog badema
- ½ supene kašike meda
Priprema:
Probajte i voćne ražnjiće sa čokoladnim fondijem!
Kuvajte mleko dok se ne zgusne (do gustine krema). Dodajte rezance, kokos, šećer, kardamom, urme i polovinu količine grožđica i badema. Pustite da provri, pa ostavite da vri još 5 minuta. Dodajte med, pa prebacite puding u činiju i ukrasite preostalim bademima i grožđicama.