МАЛА НЕВЕСТА: Кувајте као Ананди – ово су најбољи индијски рецепти!
Индија је све популарнија код нас – што кроз серије, што кроз храну, а ми вам дајемо рецепте за комплетан индијски оброк.
НААН – хлеб
Потребно:
- 4 шоље брашна
- 1 кафена кашичица прашка за пециво
- 1 кафена кашичица соли
- 2 шоље киселе павлаке
Припрема:
Помешајте брашно, прашак за пециво и со, па умешајте павлаку у ту масу, тако да тесто не можете да промешате кашиком. Месите док не почне да се одваја од чиније, додајући брашна по потреби. Пребаците тесто на побрашњену површину и месите још пет минута – тачније, док тесто не постане глатко и еластично. Направите куглу од теста и ставите је у науљену чинију, прекријте чистом кухињском крпом и оставите да нараста сат или дуже. Исеците тесто на 10 једнаких делова и од сваког формирајте лоптицу, па је спљескајте да постане као диск.
Загрејте тигањ на рингли на средњој температури, а рерну на максимум. Сваки диск пеците најпре у тигању, па га пребаците у рерну – директ на жицу.
Вадите наан из рерне и, ако желите, премажите га танким слојем растопљеног путера. Слажите хлепчиће у убрусом постављену корпицу и сервирајте их вруће.
ДАЛ (гулаш) ОД СОЧИВА
Потребно:
- 1 супена кашика маслиновог уља
- 1 шоља црног лука, ситно сецканог
- 1 супена кашика свежег ђумбира, ољуштеног и ситно сецканог
- 1 кафена кашичица кима
- 1 кафена кашичица куркуме
- ½ кафене кашичице алеве паприке
- 4 чена белог лука, ситно сецканог
- 2 шоље сецканог карфиола
- 2 шоље сецканог парадајза
- 2 ½ шоље воде
- 1 шоља сочива
- 2 супене кашике свежег сока од лимете
- 1 супена кашика свежег коријандера, ситно сецканог
- ¾ кафене кашичице соли
- 6 шоља куваног басмати пиринча
Припрема:
Загретје маслиново уље у шерпи на средње јакој ватри. Додајте црни лук, ђумбир, ким, куркуму, алеву паприку и бели лук и динстајте два минута. Додајте карфиол и парадајз, па динстајте још минут. Потом сипајте воду и сочиво и оставите да проври. Поклопите, смањите ватру и оставите да ври наредних 35 минута – или док сочиво не омекне. Додајте сок од лимете, коријандер и со и служите шољу овог гулаша са шољом пиринча куваног на пари.
TIKKA МАСАЛА ПИЛЕТИНА
Потребно:
- 700г пилећег филеа сеченог на комадиће
Маринада:
- 1 шоља јогурта
- 2 супене кашике лимуновог сока
- 2 кафене кашичице млевеног кима
- 2 кафене кашичице алеве паприке
- 2 кафене кашичице бибера
- 1 кафена кашичица цимета
- 1 кафена кашичица соли
- 1 комадић ситно сецканог ђумбира
Сос:
- 1 супена кашика путера
- 2 чена белог лука, ситно сецканог
- 1 љута папричица, ситно сецкана
- 2 кафене кашичице млевеног коријандера
- 1 кафена кашичица млевеног кима
- 1 кафена кашичица алеве паприке
- 1 кафена кашичица мешавине зачина "гарам масала"
- ½ кафене кашичице соли
- 1 конзерва соса од парадајза
- 1 шоља неутралне павлаке
Припрема:
Пробајте и руску пилећу торту!
Потопите дрвене штапиће за ражњиће у воду, па на њих набодите пилетину и маринирајте је у фрижидеру најкраће један сат. Одбаците маринаду.
Истопите путер на средње јакој ватри, па динстајте бели лук и љуту папричицу. Додајте коријандер, ким, паприку, гарам масалу и со. Умешајте сос од парадајза и пустите да ври 15 минута. Додајте неутралну павлаку како би се згуснуо сос.
Пилетину грилујте, па је скините са штапића и убаците у сос. Оставите да ври наредних 5 минута, па сервирајте уз наан и басмати пиринач.
МАСАЛА ЧАЈ
Потребно:
- 2 шоље воде
- 3-5 каранфилића
- 1 штапић цимета, смрвљен
- 2-3 махуне кардамома, смрвљене
- ¼ шоље шећера
- 1 шоља млека
- 2 супене кашике лишћа црног чаја
Припрема:
Да ли сте пили бразилски љубавни еликсир!?
Ставите воду са зачинима на ринглу и пустите да проври. Покријте и оставите да ври још неколико минута. Додајте шећер и млеко и промешајте, па оставите да поново проври. Додајте листиће чаја, поклопите и склоните са ватре. Оставите да одстоји пет минута, па процедите и сервирајте.
ШИР КУРМА ПУДИНГ
Потребно:
- 5 шоља млека
- 50г пропржених танких резанаца
- 50г кокосовог брашна
- ½ шоље шећера
- 2 зелена кардамома
- 2 супене кашике сецканих урми
- 10-12 сувих грожђица
- ¼ шоље сецканог бланшираног бадема
- ½ супене кашике меда
Припрема:
Пробајте и воћне ражњиће са чоколадним фондијем!
Кувајте млеко док се не згусне (до густине крема). Додајте резанце, кокос, шећер, кардамом, урме и половину количине грожђица и бадема. Пустите да проври, па оставите да ври још 5 минута. Додајте мед, па пребаците пудинг у чинију и украсите преосталим бадемима и грожђицама.