MLJAC: Sendviči svih zemalja – UJEDINITE SE! (FOTO)
Predstavljamo vam sendviče koji se jedu širom sveta. Sigurno ćete se oduševiti.
VIJETNAM
Ben mi je sendvič napravljen od francuskog hleba, bageta, punjen svinjetinom, povrćem, korijanderom i halapenjo papričicom.
TURSKA
Doner je nešto što morate probati kad posetite ovu evroazijsku zemlju. Možete ga jesti na ulici, ali i u najekskluzivnijim restoranima – to je sendvič sa mrvicama jagnjetine, povrćem i jogurtom.
MEKSIKO
Meksička semita je zemička najčešće punjena prženom govedinom, avokadom i sirom.
INDIJA
Vada pav je popularna brza hrana u Indiji, koja je pogodna za vegetarijance. Pržni krompirići ušuškani između peciva i premazani različitim umacima... savršeno, zar ne?
KOLUMBIJA
Arepa je lepinja od kukuruznog brašna koja se jede širom Južne Amerike. U Kolumbiji se uglavnom puni kobasicom i čili sosom.
JAPAN
Kacu-sando je omiljeni sendvič većine Japanaca. Pohovano meso servira se u belom hlebu, sa majonezom i senfom.
KANADA
Svaki valjan sendvič u Kanadi ima dimljeno meso. Uglavnom se služi hladno, sa kiselim krastavčićima, na tankom hlebu premazanom senfom.
AUSTRALIJA
Vedžimajt sendvič je australijski favorit. Vedžimajt je namaz od ekstrakta kvasca sa raznim začinima. Njega namažete na tost, dodate sir i dobijete sendvič koji služi za ponos svakom ponosnom Australijancu.
KUBA
Medijanoće, iliti Ponoć sendvič, jednostavan je i ukusan i vraća sendviče na mesto odakle su počeli. Na najjednostavniju kombinaciju senfa, svinjetine, šunke, sira i krastavaca na slatkom kubanskom hlebu. Tostiran je, naravno, i kao takav najbolja je hrana za ponoćna druženja.
ČILE
Čakarero je masivan, ukusan sendvič. U zemički se služi gomila ćurećeg mesa, sa sirom, paprikom, paradajzom i – boranijom. Čileanski monstrum od sendviča je veoma jedinstven.
VENECUELA
I u Venecueli se serviraju sendviči u kukuruznim arepama. Najčešće ćete u njima, uz meso, naći i avokado, sir i bokvicu.
KINA
Kineski burger od magarca je baš to što čujete. Iseckano magareće meso u zemički... Zanimljivo?
PORTUGAL
Portugal je ponosan ovim haosom od sendviča! Fransezinja (mala Francuskinja) je ukusan i sočan sendvič punjen mesom po ukusu – najčešće kobasica ili šunka, koje je umočeno u pivo i sos na bazi viskija, prekriven sirom i jajetom. Bićete danima siti...
DANSKA
Smerbred je danski ražani sendvič. Nadev se razlikuje, ali je najčešće punjen ribom, povrćem i paštetom.
NEMAČKA
Leberkesemel je nemački sendvič i to, kako kažu stručnjaci, ozbiljno sveden. Tanko parče mesa (uglavnom kombinacija govedine, svinjetine, slanine i luka) servira se u kajzerici i jede se vruće – sa senfom. Servira se u većini nemačkih kafića, kao najbrži "dolitak" energije.
FRANCUSKA
Žambon-ber se jede u kafićima i u kućama – to je baget premazan puterom, punjen šunkom, sirom i kiselim krastavčićima.
JUŽNA AFRIKA
Getsbi je definitivno fantasičan i masivan sendvič. Čips i bolonjska kobasica u ćabati, sevirani sa zelenom salatom, kečapom i ljutim piri-piri sosom.
HOLANDIJA
Holandski klasični kroket sendvič predstavlja pohovane komadiće ragua od mesa, servirane u zemičkama ili belom hlebu, sa senfom i soja sosom.
POLJSKA
Zapekanka je otvoren baget i najpopularnija ulična hrana širom Šopenove domovine. Dugačak baget prekriven je dinstanim pečurkama, lukom i sirom, zapečen je u rerni i preliven kečapom.
FINSKA
Pori (Porilainen) je jednostavan finski biser. Sečena svinjska kobasica servira se na belom hlebu, uz povrće, beli luk, majonez, senf i kečap.
ARGENTINA
Ćoripan je pikantna kombinacija mesa i svežeg ukusa. Po pravilu – to je kobasica u zemički, sa čimičuri sosom (neka vrsta latinoameričkog pesto sosa). Dodate jedno jaje i spremni ste:
PORTORIKO
Tripleta je omiljena brza hrana Portorikanaca i san svakog ljubitelja mesa. Sendvič se pravi sa tri vrste mesa – grilovanom piletinom, šunkom i govedinom koje se služe u slatkoj zemički. Dodajte majonez, kečap i senf za najbolji mogući ukus i uživajte.
ŠPANIJA
Bokadiljo je španski sendvič koji se služi isključivo u bagetu. Unutra ima mesa i jaja i retko ćete pronaći neko povrće. Možda tu upadne koji paradajz, čisto da doda sočnost... Sendvič se jede hladan ili topao.
ITALIJA
Italijanski panino je teško izbeći širom sveta. U svakom kafiću možete da nađete tipičan beli sendvič sa sirom, šunkom i paradajzom ili pesto sosom.
BRAZIL
Bauru sendvič pravi se od goveđeg pečenja u zemički. Uz mocarelu, kisele krastavčiće, paradajz i origano doživećete predivno iskustvo.
Pročitajte i:
- BRZA MAJSTORIJA: Napravite najukusniji topli sendvič! (VIDEO)
- IDEMO NA PUT OKO SVETA: Sedam najboljih recepata sa sedam kontinenata
- DA SVA ČULA UŽIVAJU: Grilovani sendvič sa ćuretinom će vas oduševiti!
- PIKANTERIJA: Kako i koje začine koristiti za ukusnija jela
- POVRĆNE PLJESKAVICE: Iskoristite patlidžan i tikvicu na najbolji način!