МЉАЦ: Сендвичи свих земаља – УЈЕДИНИТЕ СЕ! (ФОТО)
Представљамо вам сендвиче који се једу широм света. Сигурно ћете се одушевити.
ВИЈЕТНАМ
Бен ми је сендвич направљен од француског хлеба, багета, пуњен свињетином, поврћем, коријандером и халапењо папричицом.
ТУРСКА
Донер је нешто што морате пробати кад посетите ову евроазијску земљу. Можете га јести на улици, али и у најексклузивнијим ресторанима – то је сендвич са мрвицама јагњетине, поврћем и јогуртом.
МЕКСИКО
Мексичка семита је земичка најчешће пуњена прженом говедином, авокадом и сиром.
ИНДИЈА
Вада пав је популарна брза храна у Индији, која је погодна за вегетаријанце. Пржни кромпирићи ушушкани између пецива и премазани различитим умацима... савршено, зар не?
КОЛУМБИЈА
Арепа је лепиња од кукурузног брашна која се једе широм Јужне Америке. У Колумбији се углавном пуни кобасицом и чили сосом.
ЈАПАН
Кацу-сандо је омиљени сендвич већине Јапанаца. Поховано месо сервира се у белом хлебу, са мајонезом и сенфом.
КАНАДА
Сваки ваљан сендвич у Канади има димљено месо. Углавном се служи хладно, са киселим краставчићима, на танком хлебу премазаном сенфом.
АУСТРАЛИЈА
Веџимајт сендвич је аустралијски фаворит. Веџимајт је намаз од екстракта квасца са разним зачинима. Њега намажете на тост, додате сир и добијете сендвич који служи за понос сваком поносном Аустралијанцу.
КУБА
Медијаноће, илити Поноћ сендвич, једноставан је и укусан и враћа сендвиче на место одакле су почели. На најједноставнију комбинацију сенфа, свињетине, шунке, сира и краставаца на слатком кубанском хлебу. Тостиран је, наравно, и као такав најбоља је храна за поноћна дружења.
ЧИЛЕ
Чакареро је масиван, укусан сендвич. У земички се служи гомила ћурећег меса, са сиром, паприком, парадајзом и – боранијом. Чилеански монструм од сендвича је веома јединствен.
ВЕНЕЦУЕЛА
И у Венецуели се сервирају сендвичи у кукурузним арепама. Најчешће ћете у њима, уз месо, наћи и авокадо, сир и боквицу.
КИНА
Кинески бургер од магарца је баш то што чујете. Исецкано магареће месо у земички... Занимљиво?
ПОРТУГАЛ
Португал је поносан овим хаосом од сендвича! Франсезиња (мала Францускиња) је укусан и сочан сендвич пуњен месом по укусу – најчешће кобасица или шунка, које је умочено у пиво и сос на бази вискија, прекривен сиром и јајетом. Бићете данима сити...
ДАНСКА
Смербред је дански ражани сендвич. Надев се разликује, али је најчешће пуњен рибом, поврћем и паштетом.
НЕМАЧКА
Леберкесемел је немачки сендвич и то, како кажу стручњаци, озбиљно сведен. Танко парче меса (углавном комбинација говедине, свињетине, сланине и лука) сервира се у кајзерици и једе се вруће – са сенфом. Сервира се у већини немачких кафића, као најбржи "долитак" енергије.
ФРАНЦУСКА
Жамбон-бер се једе у кафићима и у кућама – то је багет премазан путером, пуњен шунком, сиром и киселим краставчићима.
ЈУЖНА АФРИКА
Гетсби је дефинитивно фантасичан и масиван сендвич. Чипс и болоњска кобасица у ћабати, севирани са зеленом салатом, кечапом и љутим пири-пири сосом.
ХОЛАНДИЈА
Холандски класични крокет сендвич представља поховане комадиће рагуа од меса, сервиране у земичкама или белом хлебу, са сенфом и соја сосом.
ПОЉСКА
Запеканка је отворен багет и најпопуларнија улична храна широм Шопенове домовине. Дугачак багет прекривен је динстаним печуркама, луком и сиром, запечен је у рерни и преливен кечапом.
ФИНСКА
Пори (Порилаинен) је једноставан фински бисер. Сечена свињска кобасица сервира се на белом хлебу, уз поврће, бели лук, мајонез, сенф и кечап.
АРГЕНТИНА
Ћорипан је пикантна комбинација меса и свежег укуса. По правилу – то је кобасица у земички, са чимичури сосом (нека врста латиноамеричког песто соса). Додате једно јаје и спремни сте:
ПОРТОРИКО
Триплета је омиљена брза храна Порториканаца и сан сваког љубитеља меса. Сендвич се прави са три врсте меса – грилованом пилетином, шунком и говедином које се служе у слаткој земички. Додајте мајонез, кечап и сенф за најбољи могући укус и уживајте.
ШПАНИЈА
Бокадиљо је шпански сендвич који се служи искључиво у багету. Унутра има меса и јаја и ретко ћете пронаћи неко поврће. Можда ту упадне који парадајз, чисто да дода сочност... Сендвич се једе хладан или топао.
ИТАЛИЈА
Италијански панино је тешко избећи широм света. У сваком кафићу можете да нађете типичан бели сендвич са сиром, шунком и парадајзом или песто сосом.
БРАЗИЛ
Бауру сендвич прави се од говеђег печења у земички. Уз моцарелу, киселе краставчиће, парадајз и оригано доживећете предивно искуство.
Прочитајте и:
- БРЗА МАЈСТОРИЈА: Направите најукуснији топли сендвич! (ВИДЕО)
- ИДЕМО НА ПУТ ОКО СВЕТА: Седам најбољих рецепата са седам континената
- ДА СВА ЧУЛА УЖИВАЈУ: Гриловани сендвич са ћуретином ће вас одушевити!
- ПИКАНТЕРИЈА: Како и које зачине користити за укуснија јела
- ПОВРЋНЕ ПЉЕСКАВИЦЕ: Искористите патлиџан и тиквицу на најбољи начин!