OTKRIVENA ISTINA O MAFINIMA: Možete ih jesti i posle mesec dana, a evo i zašto
Evo kako se pravdaju proizvođači većine namirnica na našem tržištu.
Produživanje roka trajanja uz pomoć raznoraznih sredstava jedan je od najčešćih industrijskih trikova. Počevši od hleba, preko mesa do kolača - namirnice su mnogo starije nešto što možda izgledaju, objašnjava novinarka Džoana Blatman za "Independent".
- Pre više od mesec dana, kupila sam mafin u jednom poznatom italijanskom kafeu, a on je delovao kao da je tad izašao iz rerne. Odlučila sam da istražim kako se ovi čokoladni kolači peku i kako je moguće da su uvek tako sveži. I dalje je taj mafin na mom stolu, stoji netaknut kakvog sam ga kupila i pre mesec dana. Nema suvoće, ne raspada se, nema očigledne znake života. Odlučila sam da napravim mafine kod kuće i ponudim svoje goste. Tog dana su izgledali vrlo sveže, ali već sledećeg su počeli da se raspadaju.
Ako stalno čitate sastojke na deklaraciji proizvoda i niste skloni konzumiranju previše prerađenih namirnica, iznenadićete se ovim činjenicama o mafinu. Mnogi nutricionisti su dokazali da danas sve više posežemo baš upravo za tom hranom, naizgled svežom i novom.
Možemo uzeti primer i crvenog mesa iz supermarketa, koji je čvrsto upakovan u plastičnu kesu, koja onemogućava da realan vazduh dopre do proizvoda, kako bi meso zauvek imalo tu jarku svežu crvenu boju, kao da je tek odsečeno. Ispitivanja su pokazala da i sendvič, tako vakumirano upakovan, može da zadrži svežinu čak 10 dana.
- Kada biste pitali proizvođače zašto u namirnice "trpaju" toliko veštačkih sastojaka, oni se pravdaju kako žele da sačuvaju hrani "integritet". Proces podmlađivanja namirnica podrazumeva ubacivanje raznih konzervansa, ali i potapanje u određene tečnosti koje sprečavaju njihovo skoravanje - dodaje Džoana.
Ti veštački sastojci su neprimetni, sastoje se od lepljivih supstanci koje inhibiraju rast bakterija, kao što su skrob, derivati celuloze, citostana,...
Tako je reč i o čokoladi iz mafina koja ne gubi svoju svežinu, nikada se ne bi raspala. Ona je oko 70 odsto industrijski prerađena i zahvaljujući tako veštačkom šećeru, kupljen mafin možete jesti i posle mesec dana.
Možda ste sada šokirani, ali nemojte očajavati. Pošto živimo u svetu gde je većina namirnica na tržištu genetski modifikovana, jedan mafin jednom mesečno možda i neće pogoršati vaše zdravstveno stanje.
Pročitajte i:
- "UBICA OD POLA TONE": Imala je 450 kg, a pogledajte kakva tragedija ju je navela da smrša
- 3 u 1: Vitka linija,sjajna koža i manje celulita!
- RECITE ZBOGOM SALU NA STOMAKU: Za 3 dana 5 kg manje!
- Mučite muku sa borama? Domaća krema rešava problem za 7 dana!
- VITKA LINIJA I POSLE 40-E GODINE: Kako da sačuvate mišićnu masu