SAVRŠENSTVO: Svinjska rebra sa pečurkama, topljenim sirom i kobasicama
Ako ne volite da za praznike kupujete gotovo pečenje, a dosadilo vam je i ono klasično "kupi parče mesa i peci", pozabavite se ovom varijantom – oduševićete se!
Potrebno:
- 500g svinjetine (lepo pravougaono parče od rebara)
- 300-400g pečuraka
- 400g sirovih kobasica
- 3-4 kisela krastavčića
- 150g dimljenog topljenog sira
- 100g pečenice
- 100g putera
- so, biber, kim
Za marinadu:
- 2 čaše crnog vina
- 2 supene kašike rena
- 1 supena kašika meda
- 4 čena belog luka
Rebra ispandlujte po širini, sekući ih dugačkim nožem duž kostiju. Cilj je da se dobije lepo pravougaono parče mesa debljine 3-5cm, nalik otvorenoj knjizi. Najbolje bi bilo da meso koje ste kupili ima malo više slanine, kako bi se pri pečenju napravila lepa korica. Meso staviti na dasku i špikovati je začinima – špicastim nožem praviti rupice na mesu i tu sipati so, biber, kim... Začinjeno meso ostavite u marinadi 24h u frižideru.
Marinada: Očistite beli luk i iseckajte ga sitno. Dodajte ren, med i vino i dobro promešajte.
Zasladite se:
ZA ČOKOHOLIČARE: Nutela torta kao razlog života!
CRNO OKO GLEDA ME DUBOKO: Kolačići sa bademima
KAO BAKINA, SAMO HOLANDSKA: Pita od jabuka i ovsenih pahuljica
Punjenje: Izvadite meso iz marinade i ocedite ga. Položite ga u pleh za pečenje tako što ćete deo sa slaninom staviti dole. Deo pečuraka isecite na tanke štapiće i stavite na meso. Preko pečuraka stavite šnite sira. Pečenicu i krastavčiće iseckajte takođe na žilijen i stavite preko sira. Kobasice probodite žicama za ražnjiće i stavite jednu do druge na sredinu mesa. Dve veće pečurke (kapice) iskoristite tako što ćete ih staviti sa jedne i druge strane kobasica, pa uvijte meso u rolat (pečurke će "poklopiti" bočne strane rolata). Pričvrstite rolat čačkalicama i vežite ga dobro kanapom.
Ostatak pečuraka iseckajte sitno i poređajte oko rolata u plehu. Zalijte meso i pečurke rastopljenim puterom i dobro usolite. Pecite u rerni zagrejanoj na 220-240° oko 90 minuta. Povremeno proverite da li je meso pečeno i zalivajte ga tečnošću koje će ispustiti pečurke.
PS. - Isprobavajte ovaj recept sa raznim povrćem, ali nam obavezno javite utiske!