САВРШЕНСТВО: Свињска ребра са печуркама, топљеним сиром и кобасицама
Ако не волите да за празнике купујете готово печење, а досадило вам је и оно класично "купи парче меса и пеци", позабавите се овом варијантом – одушевићете се!
Потребно:
- 500г свињетине (лепо правоугаоно парче од ребара)
- 300-400г печурака
- 400г сирових кобасица
- 3-4 кисела краставчића
- 150г димљеног топљеног сира
- 100г печенице
- 100г путера
- со, бибер, ким
За маринаду:
- 2 чаше црног вина
- 2 супене кашике рена
- 1 супена кашика меда
- 4 чена белог лука
Ребра испандлујте по ширини, секући их дугачким ножем дуж костију. Циљ је да се добије лепо правоугаоно парче меса дебљине 3-5цм, налик отвореној књизи. Најбоље би било да месо које сте купили има мало више сланине, како би се при печењу направила лепа корица. Месо ставити на даску и шпиковати је зачинима – шпицастим ножем правити рупице на месу и ту сипати со, бибер, ким... Зачињено месо оставите у маринади 24х у фрижидеру.
Маринада: Очистите бели лук и исецкајте га ситно. Додајте рен, мед и вино и добро промешајте.
Засладите се:
ЗА ЧОКОХОЛИЧАРЕ: Нутела торта као разлог живота!
ЦРНО ОКО ГЛЕДА МЕ ДУБОКО: Колачићи са бадемима
КАО БАКИНА, САМО ХОЛАНДСКА: Пита од јабука и овсених пахуљица
Пуњење: Извадите месо из маринаде и оцедите га. Положите га у плех за печење тако што ћете део са сланином ставити доле. Део печурака исеците на танке штапиће и ставите на месо. Преко печурака ставите шните сира. Печеницу и краставчиће исецкајте такође на жилијен и ставите преко сира. Кобасице прободите жицама за ражњиће и ставите једну до друге на средину меса. Две веће печурке (капице) искористите тако што ћете их ставити са једне и друге стране кобасица, па увијте месо у ролат (печурке ће "поклопити" бочне стране ролата). Причврстите ролат чачкалицама и вежите га добро канапом.
Остатак печурака исецкајте ситно и поређајте око ролата у плеху. Залијте месо и печурке растопљеним путером и добро усолите. Пеците у рерни загрејаној на 220-240° око 90 минута. Повремено проверите да ли је месо печено и заливајте га течношћу које ће испустити печурке.
ПС. - Испробавајте овај рецепт са разним поврћем, али нам обавезно јавите утиске!