Tri namirnice koje nikako ne smete jesti zajedno!
Pojeli ste kajganu, ali vam se jede i voće? Posle ovih činjenica, obroke više nećete olako shvatati.
Jaka i masna hrana vam mogu pružiti samo prividno i kratkotrajno zadovoljstvo, ali zato kasnije nastaju problemi – nadutost stomaka i mučnina. Takav efekat takođe izazivaju i gazirana i nulakalorična pića. Tim povodom, kako bi se jasno predočio ovaj problem javnosti, velnes trener Hepi Beli nedavno je objavio svoju novu knjigu, dajući instrukcije koje kombinacije hrane su najpogubnije po naš degistivni trakt.
MLEČNI PROIZVODI + SKROB
Pica i peciva sa krem sirom definitivno spadaju u ovu kategoriju. Mlečnim proizvodima pogotovo treba dosta vremena da se svare u organizmu, a kada im dodate skrob potrebno je još i duže. Tu nastaje problem, jer skrob započinje fermentaciju baš onda kada odstoji predugo u vašem probavnom traktu, a poznato je da fermentacija izaziva gasove i bolno nadimanje.
Sigurniji pristup je da se opredelite za organske ovčje proizvode i npr. kožji sir, jer nisu homogenizovani i pasterizovani, a najlakši su za varenje.
VOĆE + PROTEINI/SKROB
Voće sadrži jednostavne šećere koji zahtevaju malo vremena da se svare, a u normalnim okolnostima ne ostaju dugo u našem probavnom sistemu. Međutim, kada ih jedete sa proteinima, tačnije ako unesete proteine odmah posle voća, nastaće problemi – nadimanje, gasovi i bolovi. Ako baš ne možete da odolite jajima (jaki proteini), Beli savetuje da napravite jednočasovnu pauzu posle konzumiranja voća.
PROTEINI + PROTEINI
Pileća salata sa crnim pasuljem je vaša idealna kombinacija za ručak, ali puna je proteina, koji su inače poznati po tome što za varenje uzimaju mnogo energije. Samim tim, kombinacija proteina nije dobra, jer zahteva prekomernu količinu energije, koju naš organizam ne poseduje. Zato se odlučite za jedan glavni protein u obroku, poput komada ribe sa povrćem ili jaja sa salatom.
Veliki deo populacije nije svestan ovih činjenica, a uvek nađu za shodno da se žale na stomačne probleme. Kako biste ih izbegli, bitno je samo da kombinujete pravu i "dobronamernu" hranu.
Pročitajte i:
PRAVILO "5 SEKUNDI": Da li biste hranu sa poda stavili u usta?
IZNENAĐUJUĆE: U koje doba godine smo najdepresivniji?
Da li biste radije sebi naneli bol ili nekom nepoznatom čoveku?
Evo kako prepoznati da li je ono što jedete ZAISTA crni hleb
SPAS U PLASTIČNOJ HIRURGIJI: Povratak u mladost i očajnički strah od prolaznosti