ZALJUBLJENI STE U SOMA? Spremite ga na četiri savršena načina!
Od predjela, supe i paste, do fantastičnog glavnog jela - som je glavni na trpezi.
Potrebno:
- 2 mala bageta
- 200g dimljene somovine
- 2 supene kašike kisele pavlake
- 2 supene kašike majoneza
- 2 supene kašike sitno seckane mirođije
- 2 supene kašike limunovog soka
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- 50g rendanog parmezana
- nekoliko listova rukole
- so, biber
Priprema:
Hleb nasecite na kriške. Premažite ga sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite, pa ga stavite u ugrejanu rernu na dva minuta. Za to vreme umutite majonez, pavlaku, limunov sok i začinite taj sos sa malo soli, bibera i sitno seckane mirođije. Svako parče hleba namažite tim sosom i odozgo stavite filete somovine. Bruskete servirajte odmah, sa malo rendanog parmezana i nacepkanom rukolom.
Potrebno:
- 2 šolje povrćnog bujona
- 2 supene kašike neutralne pavlake
- 1 kafena kašičica brašna
- 1 šolja belog vina
- 1 glavica luka
- 200g dimljene somovine
- 1/4 kafene kašičice bibera
- prstohvat soli
Priprema:
Ribu i luk isecite na kockice. Brašno propržite na suvom tiganju i dodajte u topli bujon. Odmah procedite, dodajte vino i ostavite da provri. Dodajte luk i trećinu ribe. Posolite i ostavite da se krčka 15 minuta. Servirati tako što ćete preliti supu preko ostatka ribe i dodati pavlaku.
Potrebno (za dve osobe):
- 2 fileta soma (neka budu od po 150g, otprilike)
- 300g testenine po izboru
- 1 tegla sušenog paradajza
- so, biber
- limunov sok
Priprema:
Somovinu začinite solju, biberom i limunovim sokom, pa oprljite na roštilju ili na gril tiganju. Zagrejte konzervu sušenog paradajza zajedno sa marinadom, dodajte supenu kašiku limunovog soka, so i biber. Testo obarite u posoljenoj vodi i procedite, pa zamešajte sa paradajzom, sipajte u tanjire i preko paste stavite filete ribe.
Potrebno:
- 4 fileta (po stotinak grama) somovine
- 1 supena kašike soja sosa
- 1 supena kašika meda
- 1 kafena kašičica đumbira u prahu
Priprema:
Med zamešati sa sojinim sosom i đumbirom. Ribu složiti u pleh postavljen aluminijumskom folijom. Preliti sosom, pokriti folijom i peći 10 minuta na 200 stepeni.
Probajte i: