ЗАЉУБЉЕНИ СТЕ У СОМА? Спремите га на четири савршена начина!
Од предјела, супе и пасте, до фантастичног главног јела - сом је главни на трпези.
Потребно:
- 2 мала багета
- 200г димљене сомовине
- 2 супене кашике киселе павлаке
- 2 супене кашике мајонеза
- 2 супене кашике ситно сецкане мирођије
- 2 супене кашике лимуновог сока
- 1 супена кашика маслиновог уља
- 50г ренданог пармезана
- неколико листова руколе
- со, бибер
Припрема:
Хлеб насеците на кришке. Премажите га са мало маслиновог уља, посолите и побиберите, па га ставите у угрејану рерну на два минута. За то време умутите мајонез, павлаку, лимунов сок и зачините тај сос са мало соли, бибера и ситно сецкане мирођије. Свако парче хлеба намажите тим сосом и одозго ставите филете сомовине. Брускете сервирајте одмах, са мало ренданог пармезана и нацепканом руколом.
Потребно:
- 2 шоље поврћног бујона
- 2 супене кашике неутралне павлаке
- 1 кафена кашичица брашна
- 1 шоља белог вина
- 1 главица лука
- 200г димљене сомовине
- 1/4 кафене кашичице бибера
- прстохват соли
Припрема:
Рибу и лук исеците на коцкице. Брашно пропржите на сувом тигању и додајте у топли бујон. Одмах процедите, додајте вино и оставите да проври. Додајте лук и трећину рибе. Посолите и оставите да се крчка 15 минута. Сервирати тако што ћете прелити супу преко остатка рибе и додати павлаку.
Потребно (за две особе):
- 2 филета сома (нека буду од по 150г, отприлике)
- 300г тестенине по избору
- 1 тегла сушеног парадајза
- со, бибер
- лимунов сок
Припрема:
Сомовину зачините сољу, бибером и лимуновим соком, па опрљите на роштиљу или на грил тигању. Загрејте конзерву сушеног парадајза заједно са маринадом, додајте супену кашику лимуновог сока, со и бибер. Тесто обарите у посољеној води и процедите, па замешајте са парадајзом, сипајте у тањире и преко пасте ставите филете рибе.
Потребно:
- 4 филета (по стотинак грама) сомовине
- 1 супена кашике соја соса
- 1 супена кашика меда
- 1 кафена кашичица ђумбира у праху
Припрема:
Мед замешати са сојиним сосом и ђумбиром. Рибу сложити у плех постављен алуминијумском фолијом. Прелити сосом, покрити фолијом и пећи 10 минута на 200 степени.
Пробајте и: