Ова биљка је ЗДРАВА, ХРАНЉИВА и ПРЕСКУПА! Ево упутства за њен УЗГОЈ!
Успева у кућним условима
Руколу можете узгајати као једногодишњу, али препорука је да је узгајате као вишегодишњу биљку, јер ћете увек имати свеже листове за брање, са паузом током најхладнијег периода године.
КРАГУЈЕВЧАНИ СЕ ДОСЕТИЛИ: Отишли су на село, посадили ову биљку и сад по килу узимају 500 динара
Рукола се одлично и сама засеје, а може и током целе године, јер добро подноси хладноћу. Може да се узгаја на отвореном већ од краја зиме и све до краја јесени, док у затвореном руколу можете узгајати током целе године.
Рукола је одлична и за узгој у саксијама, а одлично успева и на балкону у стамбеној згради где и нема довољно сунца. Како више воли хладније време, њени су листови најароматичнији у пролеће и јесен, док лети, услед недостатка влаге и високих температура могу бити горчи.
Руколи од периода сејања до периода бербе не треба много времена. То у најхладнијем периоду траје до два месеца, док је крајем пролећа и почетком лета, рукола спремна за брање већ након три до четири недеље од периода сејања.
Највише се конзумира свежа, али може се и динстати и кувати. Богата је витаминима Ц, К и А, калијумом, манганом, калцијумом и цинком. Пуна је антиоксиданса и има бројне значајне здравствене особине, те поред тога што је јако укусна, њени ароматични листови су добри за здравље и јако су храњиви.
Како се лако узгаја, а не заузима много простора, велика је штета не имати бар један ред у свом врту или саксији на балкону.
Поред тога, рукола је на тржишту доста скупа, па је њен узгој и економски оправдан.