ВРТОГЛАВА ЦЕНА ПАРАДАЈЗА: Кило кошта 600 динара на Балкану
Прави, добар парадајз је изузетно редак, не знам много произвођаћа који се усуди да гаји одређену врсту, а не хибриде, каже пољопривредник
Да ли сте и ви у последње време бар једном изговорили: "Хоћу да поједем парадајз са укусом парадајза!"? На Балкану је парадајз неизоставан састојак сваке трпезе - сиров или у куван, волимо га у многим јелима, у салатама, сосевима, али се у последње време све више жалимо да нема укус на који смо навикли.
И нису Срби једини који су то приметили. И Румуни "кукају" да једу безукусно поврће, па су спремни да издвоје и по 600 динара за килограм парадајза, само да би осетили онај "укус детињства".
Код наших комшија се такође све чешће могу видети продавнице органске хране, а у луксузним маркетима незаобилазни су натписи "директно са фарме на ваш тањир". Бизнис узгајања органског воћа и поврћа почиње да цвета, јер су људи изгледа спремни да плате да би осетили "мирис и укус бакине кухиње".
Особа у Румунији у просеку годишње поједе између 70 и 80 килограма поврћа и воћа. Међутим, жале се да се у маркетима, али ни на пијацама, више не може пронаћи квалитетан парадајз, паприка, лук, кромпир... Зато су поједини пољопривредници искористили прилику да развију бизнис и понуде производе који заиста имају укус којег се сада само радо сећамо.
На једној од бројних фарми органског воћа и поврћа парадајз се узгаја са мешавином калцијума, фосфора и магнезијума, али и природним ђубривима. Тако "бакин парадајз" завршава у посебним продавницама, али за килограм треба издвојити отприлике 26 леја (око 600 динара).
"Јесте, кошта да се осети тај укус детињства", кажу произвођачи.
Високе цене правдају тиме да "органска култура значи велика улагања".
"Нормално се, заправо, мора тражити. Потребни су састојци које бисмо пре 30-40 година лако нашли. Добар парадајз је заиста изузетна реткост. Не знам колико произвођача ризикује да узгаја сорте, а не хибриде. Имамо фарму, узгајамо парадајз, краставце, зачинско биље, паприке, бундеве, скоро све што можемо да нађемо у кухињи током лета", каже Дан Константинеску, власник фарме.
Приметан је пораст потражње за органским производима и на интернету примећују. Само у прошлој години три од пет корпи садрже органске производе, директно од произвођача.
"На почетку смо са прихватањем и постојањем малих произвођача на тржишту. Из године у годину видимо тренд повећања броја произвођача и асортиман долази као потврда потражње на тржишту. Нисмо могли да прихватамо мале произвођаче ако се производи не продају“, рекао је Кристијан Салцеану, извршни директор онлајн супермаркета.
Да ли ви купујете органско воће и поврће и колико бисте издвојили за килограм органског парадајза? Пишите нам у коментарима.
Извор: Србија Данас/Телеграф