ХОЛЕСТЕРОЛ: Ево зашто не можемо с њим, а не можемо ни без њега
Мршаве особе су више угрожене него гојазне!
Ипак, занемарује се чињеница да холестерол није само опасан и нежељен састојак крви, већ да има и виталну улогу у организму. Које све заблуде постоје око вредности холестерола и његовог значаја, објашњава доцент др физиологије Дејан Чубрило са Катедре за физиологију Медицинског факултета у Крагујевцу, истовремено и специјалиста спортске медицине, за Новости.
- Холестерол је једињење у организму које се наводи као основни ризикофактор за развој кардиоваскуларних обољења. Међутим, управо је супротно. Холестерол представља основни градивни материјал у стварању жучних киселина, витамина Д, мембрана ћелија и наравно, свих хормона надбубрежних жлезда.
Без холестерола не би било ни живота. Његово функционисање се одражава истовремено на полни живот, али и на свакодневни рад гастроинтестиналног система. Чак 80 одсто холестерола употребљава се за стварање жучних киселина, односно жучи. Без те компоненте нема квалитетне разградње масти због чега се последично јављају гасови, а недовољна је и апсорпција хранљивих материја.
- Особе које воде рачуна о својој исхрани по опште прихваћеном моделу, избацују сваку врсту масноћа. Углавном доручкују житарице, односно мусли. Такав концепт посебно у јутарњим сатима представља погубну комбинацију, јер је за нормално функционисање јетре преко потребна енергија масноћа. Стога би требало у редован јутарњи јеловник, након десетосатног вечерњег поста увести масноће, јер су важне за стварање ХДЛ, односно доброг холестерола. Без ХДЛ холестерола, свеукупни холестерол не може да се искористи - прича др Чубурило, и наставља:
- Зато, осим протеина у које спада, на пример, јаје, али наглашавам цело без одвајања жуманца, потребно је унети и масти, како лоше тако и добре. То значи да у доручку своје место мора да нађе и маслац, панчета, масни сиреви, пите, коштуњаво воће, маслине, маслиново уље. Од шећера који су такође неизоставни, треба користити из свежег поврћа као и сокове од поврћа – шаргарепе, корена целера, цвекле, першуна, келерабе, корена коморача. Међутим, никако не долазе у обзир шећери који брзо подижу инсулин. Када ово кажем мислим на воће, мед, посластице, из разлога што је инсулин довољно висок, због повећаног нивоа шећера у крви у јутарњим сатима, па додатно не треба оптерећивати панкреас.
Прочитајте и:
- СТРАХ ОД ИМПОТЕНЦИЈЕ И БОЛНОГ МОКРЕЊА? Мушкарце ПОСЛЕ 50-е стиже ово обољење, а ево и зашто
- РЕЦИТЕ ЗБОГОМ САЛУ НА СТОМАКУ: За 3 дана 5 кг мање!
- Ова кратка прича о свећама научиће вас да не одустајете
- ОСТВАРЕН САН МНОГИХ ЉУДИ: Воће које УКЛАЊА САЛО на стомаку!
- ИЗГЛЕДАЈТЕ КАО НАТАША БЕКВАЛАЦ: Певачица саветује посебан режим исхране