Намирнице за месец јун!
Представљамо вам топ намирнице које се морају наћи на вашој трпези овог лета.
Пијаце се све више шарене и избор постаје све већи. Које воће изабрати? На ред долазе сочне и слатке воћкице попут јагода, трешања или краставци и тиквице.
Трешње
Трешње су мало калорично воће препуно антиоксиданата од којих су најздравији флавоноид антицијанин и керцетин. Богате су витаминима А,Б и Ц и садрже елагичну киселину, антоцијанин, мелатонин. Такође имају добар учинак на здравље. Спречавају настанак рака, ублажавају болове у костима, проблеми са несаницом, главобоља, побољшавају расположењеи пожау у превенцији срчаних болести. Немају нимало масти, а имају велики процента воде. Због тога су идеалне за особе које су на дијети и желе да смршају. Убрзавају метаболизам и избацију из организма вишак воде. Свакако да заслужују да се нађу на вашем столу и у стомаку.
Краставци
Без обзира што краствац можете наћи током читаве године, битно је да га једете када му је сезона јер је тада свеже.Главни састојак је витамин Ц, а садржи и витамин А и К, као и магнезијум и калијум. У краставцу се налази и снажан антиоксиданс триптофан. Оно што је битно јесте да има минимум калорија. Можете га јести и у куваној верзији, припремати хладну супу или у стандардној салати.
Јагоде
На нашој листи су се наше и незаобилазне јагоде које већина обожава. Укусне и сочне јагоде су најтраженије воће у овом периоду.Воће које припада породици ружа садржи пуно витамина Ц и витамин Б6. Оно што су неке студије показале јесте да јагоде убрзавају метаболизам, смањују апетити, штите од карцинома дебелог црева и препоручују се шећерашима јер смањују ниво шећера у крви. Ако поједете 150 грама јагода унећете само 50 калорија. Зато слободно навалите на њих.
Тиквице
Тиквице представљају прави извор витамина и минерала. У 100 грама наћи ћете невероватних 16 калорија. Садрже 95% воде и велике количине лутеина. Поред витамина Ц које ово поврће има у изобиљу, богате су магнезијумом, манганом, калијумом, фосфором и бакром. Помажу у снижавању холестерола и спречавају појаву разних врста малигних тумора. Такође помажу у спречавању атеросклерозе. Припремају се на разне начине, од похованих тиквица до комбинације са пиринчем. Препоручујемо да искористите и кору тиквице јер се у њој налази веома битан витамин бета-каротен.