Неће гром у...
Коприве! Од корена до врха, ова биљка има изузетно лековита својства.
Веома је распрострањена и расте као коров поред ограда, путева у баштама... Лишће се бере у пролеће, корење се вади од пролећа до јесени, док се семе узима искључиво у августу.
Има високу витаминску вредност, па је препоручују у исхрани. Садржи много угљених хидрата, беланчевина, масти, минерала... Изузетно је богата и витамином Ц.
Млади листови по укусу подсећају на спанаћ, али садрже шест пута више витамина Ц и пет пута више калцијума. Семенке имају арому коштуњавог воћа, која, када се испрже, постаје интензивнија. Има врло ароматичне цветове који се такође користе за јело. Како наводи b92.net, свеже листове је најбоље припремати као спанаћ, а осушене користити за чај или зачин. Влакна која жаре, уништавају се бланширањем у води, а убрани врхови се преливају врелом водом.
Нека од благотворних дејства коприве:
- Подстиче избацивање штетних материја из организма и спречава упале.
- Богата је хлорофилом који помаже да се обнове оштећене ћелије и побољшава снабдевање мозга кисоником.
- Делотворна је код пролећних алергија.
- Због велике количине калијума делује као диуретик, па ублажава упалу мокраћних путева и спречава настанак камена у бубрегу.
- Спречава настанак анемије.
- Помаже и код проблема са акнама и бубуљицама.
- Препоручује се и код инфекција у устима, афти или упала десни, као и за обнављање истрошене хрскавице.