СРПСКИ ПОНОС, С РАЗЛОГОМ: Када бисте јели шљиве сваки дан, ово би вам се догодило
Не зову је џабе "краљица".
Ова незаобилазна краљица мармелада носи још једну "краљевску ленту": први је избор код констипације, односно затвора.
Незаобилазан је избор сваке домаћице која припрема зимницу, а осим што се најчешће користи за припрему мармелада и кнедли, свакако ју је пожељно јести и свежу јер садржи витамин Ц (5 до 8 мг на 100 г, зависно о којој се врсти ради), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум, те чак 240 мг на 100 г калијума. Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће.
12 шљива на дан
Ранија истраживања показала су да шљива јача кости, смањује ризик од оболевања од рака дебелог црева, али и да конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола ЛДЛ-а.
И ни ту не престају благодети ове "краљице". Конзумацијом око 12 сувих шљива на дан, односно 100 грама, кроз три месеца знатно ће се повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију, показало је једно од истраживања.
Дихидрокси - фенил изатин, један је од састојака шљиве због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак. Помажу му и сорбитол и феноли те биљна влакна. 25 грама сувих шљива, што је еквивалент у просеку три плода, осигураће нам 5 одсто потребног дневног уноса влакана који је за мушкарце од 19 до 50 година 25 одсто, а за жене истог доба 7 одсто.
Прочитајте ОВДЕ како се брзо и ефикасно решити горушице.