Стручњаци не препоручују конзервирано воће
ЛОНДОН - Док је две до три порције сушеног и свежег воћа повезано са смањеним ризиком од смрти било ког узрока за 10 одсто, конзумација конзервираног и смрзнутог воћа повећава ризик од смрти за 17 одсто, закључили су британски научници.
Они су до тог закључка дошли пратећи прехрамбене навике 65.000 одраслих особа у Великој Британији током седам година истраживања, пише портал Магазин.
Испитаници су одговарали о својим прехрамбеним навикама путем анкета.
Ипак, тешко је одредити да ли ризик од смрти повећава воће у конзервама или оно смрзнуто, или једноставно недостатак свежих алтернатива.
Штавише, смрзнуто и конзервирано поврће било је стављено у исту категорију, па је зато тешко указати на одређену врсту намирница.
Познато је да конзервирано воће плива у високо фруктозном сирупу, а претходне студије повезују превише фруктозе с високим крвним притиском, холестеролом, гојазношћу, отпорности на инсулин.
С друге стране, смрзнуто воће по хранљивим састојцима би требало да буде у рангу са свежим воћем.
"Докле год нема додатног шећера, смрзнуто воће би требало да буде здраво или барем безопасно", тврди Др Сајмон Кејпвел, професор клиничке епидемиологије Универзитета Ливерпул.