ВРХУНСКИ ДОРУЧАК: Направите најукусније домаће погачице са чварцима!
Брза и једноставна припрема.
Ове погачице са чварцима су савршено мекане изнутра, а хрскаве споља. Код припреме дизаног теста битно је да састојци нису хладни јер оно воли топлу околину, па је осим састојака, добро да и просторија у којој се ради буде топла.
Припрема:
1. Чварке самељите.
2. У мањој посудици размрвите квасац, додајте шећер и мало топлог млека. Промешајте и оставите 10 минута на собној температури да се направи пеница.
3. Брашно посолите, додајте бибер, промешајте и у средини направите удубљење. Додајте квасац (пеницу), јаје, маст и остатак топлог млека.
4. Умесите глатко тесто и оставите га покривеног 10 минута, лагано премесите и оставите покривено још 30-40 минута на топлом месту, да нарасте.
5. Када је нарасло, тесто пребаците на брашном посуту радну површину и танко разваљајте. По половини теста распоредите 1/3 млевених чварака, па преклопите другим делом.
6. Тесто опет разваљајте, додајте другу трећину млевених чварака и опет преклопите. Сада још једном поновите овај поступак, напуните тесто преосталим млевеним чварцима, преклопите и растањите на приближно 1,5 цм.
7. Округлом модлицом или чашом вадите погачице, сложите их на тепсију обложену папиром за печење. Размутите јаје, додајте му кашику воде и премажите погачице (по жељи, лагано их посолите).
Пеците 20-30 минута на 180-200°Ц.