ПРАВИЛНА СТЕРИЛИЗАЦИЈА - Припремите ТЕГЛЕ за зимницу на прави начин, овако дуже остаје свежа и спремна за јело
Бићете сигурни да неће пропасти!
Неке домаћице већ су почеле да спремају зимницу, а највећи део посла тек треба да уследи. Небитно да ли спремате ајвар, туршију, љутеницу или џем, поступак стерилизације је увек исти. Постоје оне технике које су се показале као најбоље. Први корак у стерилизацији је да их добро оперете дертеженом за судове.
Оставите их да се оцеде, па их пажљиво обришите чистом памучном крпом. Рерну укључите на 100 степени, тегле поређајте у плех, али тако да им отвор буде окренут надоле и ставите их да се греју на неких 20 минута. Пажљиво их извадите, јер ће стакло бити врело и пуните их са зимницом док су још топле.
Постоји још један начин који користе савремене домаћице, а реч је о стерилизацији у машини за судове. Поједине машине имају опцију стерилизације, а уколико немају, онда тегле укључите на програм који суђе пере на температури од 70 степени. Након прања тегли у машини, можете безбедно сипати зимницу у њих.
За додатну стерилизацију, тегле напуњене зимницом можете опет да ставите у машину за суђе па укључите на програм са највишом температуром, али без прашка за прање суђа.