ПРОЦВЕТАЋЕ НАКОН ОВОГА - Најбоље ђубриво за кућне биљке су намирнице које сигурно већ имате у фрижидеру
Одмах ћете приметити разлику. Да бисте то постигли, морате, наравно, правилно да их негујете, што подразумева заливање, избор одговарајуће позиције, заштиту од штеточина и – редовно прихрањивање.
Посадили сте биљке у башти, на тераси, или их узгајате у кући, и једва чекате да почну да бујају и цветају, прижељкујући да се претворе у раскошне лепотице, какве виђате у часописима и каталозима.
Да бисте то постигли, морате, наравно, правилно да их негујете, што подразумева заливање, избор одговарајуће позиције, заштиту од штеточина и – редовно прихрањивање.
Земља, било да је реч о оној у саксији или у врту, с временом се исцрпљује и неопходно јој је додавати елементе неопходне за раст и развој биљке, која ће без прихране само животарити и постепено пропадати. Веома је важно ђубрити земљиште, а ако нећете да купујете вештачка ђубрива, можете искористити и домаће ђубриво.
У домаће експрес ђубриво спадају остаци хране, чак и неких пића које тако олако бацамо, а могу се искористити за бољи раст ваше биљке, и то без икакве обраде. Ставите их у земљу са биљкама, које ће тако, а да нисте потрошили ни динара, добити све што им је потребно.
Вода у којој сте кували поврће
Никада немојте бацати воду у којој сте кували поврће, јер је то прави рудник корисних материја. Оставите је да се охлади и искористите за заливање биљака у кући, врту или на тераси – земљу у коју су посађене ваше љубимице обогатићете минералима који стимулишу њихов раст и развој.
Пиво
Због обиља шећера, витамина Б и ферментисаних материја (квасца), пиво је изванредна прихрана за биљке, нарочито за мушкатле. Уколико остатке овог пића (оно што се задржало на дну чаше, боце или конзерве) сипате у воду за заливање, ваше цвеће ће добити одличан подстицај за развој и цветање. Овим раствором заливајте биљке једном недељно. Кад смо већ код квасца, користан је и пекарски, који се користи за припремање теста и хлеба: уколико га помешате са водом за заливање (биће довољна четвртина паковања на 5 л), претвара се у моћно ђубриво за било коју биљку у врту, повртњаку или у кући.
Љуске кикирикија
Пре него што их закопате у подножју биљке, држите их неколико дана у води, како би омекшале. Разграђују се споро, али су веома корисне јер садрже обиље хранљивих материја, а притом побољшавају растреситост земље.
Кора цитруса
Наранџа, лимун, грејп, мандарина и лимета богати су витаминима и драгоценим минералима, који су већином концентрисани у кори. Заиста је штета бацати најхранљивији део плода, који је права ризница калијума, калцијума, фосфора, гвожђа и натријума. Потопите кору у хладну воду и оставите да одстоји 24 сата како би изгубила већи део своје природне киселости и лакше се разградила помоћу микроорганизама из тла. Исеците је на круп.није комаде, па поспите око биљке и затрпајте земљом.
Кора шаргарепе
Ако љуштите шаргарепу, знајте да одбацујете њен најбољи и најздравији део, јер је ту концентрисана највећа количина хранљивих материја. Уколико ипак немате намеру да је конзумирате, исеците је на крупно и распоредите по жардињерама на тераси, у подножју собних биљака или у врту. Кора овог здравог корена богата је влакнима која омекшавају земљу, као и драгоценим минералима као што су калијум, бакар, манган, веома корисним за здравље биљака.
Љуска црног лука
Приликом чишћења црног лука увек бацамо љуску, што је велика штета, јер овај папирасти омотач садржи доста калијума, натријума, фосфора, калцијума, магнезијума и цинка. Да бисте их искористили на најбољи могући начин, оставите љуске потопљене у води 24 сата како би отпустиле киселину и употребите их за ђубрење зелених и цветних, баштенских и саксијских биљака.
Вода из акваријума
Ако држите рибице, познато вам је да с времена на време морате мењати воду, како бисте им обезбедили додатну дозу кисеоника. Међутим, отпад из акваријума садржи обиље корисних материја – пре свега алги и микроорганизама, који и те како пријају биљкама. Воду коју избаците можете употребити за директно заливање собног биља или је просути по по цветним лејама.
Чај
Било да се ради о црном, зеленом или белом чају, листићи ове биљке садрже мноштво минерала који ће просто препородити ваше љубимице. Дакле, немојте бацати оно што остане кад процедите чај, нити филтер кесице (отворите их и садржај поспите око биљке, а добро ће послужити и остаци напитка (охлађени, наравно) којима их можете залити. Ови савети не важе за индустријски произведене напитке, јер садрже вештачке боје и заслађиваче.
Кора банане
Висок садржај калијума, једног од три есенцијална елемента, који су саставни део сваког ђубрива, поспешује и убрзава цват. Одсеците петељку банане, исеците кору на ситне делове и помешајте је са земљом. Како се буде разлагала, тако ће постепено отпуштати у земљу хранљиве супстанце.
Талог кафе
Соц кафе богат је калијумом, фосфором, бакром и магнезијумом, отпушта азот и подстиче бујање листова. Ако се поспе у подножју баштенских биљака, биће одлична одбрана од пужева и мрава. Изванредно је ђубриво за ацидофилне биљке (прија им киселији терен) као што су руже, камелије, азалеје, рододендрон и хортензије, јер повећава киселост терена и неутралише каменац у води за заливање.