ПРЕУКУСНО
Бостонска кремпита је све што вам треба данас: Фантазија слаткиша од ваниле преливеног чоколадом
Овај традиционални амерички десерт састоји се од меког, прозрачног бисквита који је пресечен на пола без пуно муке уз трик с чачкалицама и пуњен кремастом, глатким жутим кремом од ваниле. Спољни слој је преливен чоколадном глазуром која бриљантно тече низ стране торте, стварајући визуелно привлачан и неодољиво укусан десерт.
Бостонска кремпита, упркос свом називу, није класична пита већ раскошан колач који представља право богатство укуса и текстура.
Историја бостонског слаткиша датира из 19. века, где је први пут створен у хотелу "Паркер Хоусе" у Бостону, Масачусетс. Од тада, ова торта није постала само симбол Бостона већ и омиљени десерт широм Сједињених Америчких Држава. Занимљиво је да је Масачусетс 1996. године званично прогласио бостонску кремпиту државним десертом, чиме је потврдио његово посебно место у америчкој кулинарској традицији.
Бостонска кремпита може се послужити као елегантан десерт на свечаним вечерама или као посластица за породична окупљања. Без обзира на прилику, ова торта увек обећава задовољство у сваком залогају, спајајући класичне укусе ваниле и чоколаде у јединствену и незаборавну посластицу.
Време припреме: 40 минута.
Састојци:
За крем:
4 жуманца.
60 г кондензованог млека.
30 г кукурузног скроба (густина)
60 г шећера.
10 г ванилин шећера
320 мл млека
20 г путера
За бисквит:
4 јаја
50 г шећера
1 прстохват соли
50 г уља
60 мл млека
100 г брашно
1/2 кашичице прашка за пециво
1/2 кашичице сирћета
60 г шећера
За ганаш:
120 г црне чоколаде
120 г павлаке за шлаг
Припрема:
1. Помешајте састојке за крем сем путера у глатку смесу.
2. Кувајте док се не згусне у крем те убаците путер.
3. Покријте прозирном фолијом да се не ухвати корица.
4. У другој чинији помешајте жуманца, шећер, со, уље и млеко. Промешајте и убаците просејане брашно и прашак за пециво, те лепо промешајте да нема грудвица.
5. Посебно умутите беланца и сирће и постепено додајте шећер, све време мутећи, да добијете чврст снег..
6. Шпатулом полако додајте снег у жуманца.
7. Пеците у плеху димензија 22x27 цм обложеном пек-папиром у рерни загрејаној на 170° Ц 20 минута.
8. Готовој кори исеците ивице ако су запекле и намажите жути крем.
9. Угрејте павлаку у микроталасној (или да не прокључа) и додајте чоколаду.
10. Добијеним ганашом прелијте бостонску кремпиту, поравнајте ножем и оставите у фрижидеру бар 4 сата да се охлади.
Србија Данас/24sedam.rs/Пренела С.С.