На ПИЛЕЋИ АЈМОКАЦ смо сви заборавили, а једноставно се прави и преукусан је - Старински рецепт наших бака пробајте већ данас
Уживаћете у сваком залогају, гарантујемо!
Постоји једно јело које је често занемарено, а заправо је прави гастрономски драгуљ. Можда је помало заборављено, али је једноставно и изузетно укусно. Све што вам је потребно јесте домаћа пилећа супица, мало добрих састојака и још мање труда. Да, ово је јело које ће вас подсетити на то колико може бити лепо спојити два оброка у једном.
Састојци:
2 комада пилећих карабатака
1 шаргарепа
1 кромпир
1 корен целера
5 ченова белог лука
2 кашике брашна
бели бибер
першун
2-3 кашичице сока од лимуна
Припрема:
Кување почиње као за сваку добру пилећу супу: ставите пилеће карабатке у воду, додајте шаргарепу, кромпир, целер и бели лук, те кувајте док поврће не омекша. Наравно, можете додати и друге састојке које иначе стављате у супу, као што су лук, парадајз или зачини по укусу.
Кувано пилеће месо извадите из супице, одстраните кожицу и кости, па месо ситно исецкајте по дужини. Овај корак је важан јер ће месо касније постати део главног јела. У посебној шерпици, на кашици путера, пропржите 2 кашике брашна, али пазите да не постане смеђе. Брашно треба да остане бело, а након што га пропржите, додајте половину исецканог белог лука и још неколико секунди пропржите. Овај мирисни запршка ће дати јелу густину и дубок укус.
Постепено додајте мало по мало припремљену супу у запршку, мешајући стално на средњој ватри. Циљ је да добијете густу супу, која ће бити довољно густа да се може јести виљушком, али и даље сочна и богата. Када смеса достигне жељену густину, додајте ситно исецкано пилеће месо, бели бибер, мало сока од лимуна и остатак исецканог белог лука. Промешајте све добро, склоните са ватре и поспите све свежим першуном за завршни шмек.
Ово јело можете послужити уз кувани кромпир, шаргарепу или направити пире кромпир или њоке од кромпира. Осим тога, волим га највише као самостално јело, без икаквих додатака – довољно је укусно да не треба ништа више.
Србија Данас/Срећна, Селена Рибић/пренела Ј.Ш.