СВЕ ФИНЕСЕ ПРИПРЕМАЊА САВРШЕНЕ ШОЉИЦЕ ДОМАЋЕ КАФЕ
Домаћа кафа већ дуго представља омиљени напитак за људе са ових простора, ритуал који многи не прескачу и тешко им је да замисле свој дан без истог.
Међутим, да ли сте се икада запитали да је ваш начин припреме кафе у потпуности правилан и да добијате максимално аутентичан напитак? Да ли у нечему грешите, а да тога нисте ни свесни? Одговоре на ова питања потражили смо од Илије Ђурића, професионалног дегустатора кафе у региону који ради у Гранд кафи, и који открива све оне мале тајне важне за припрему савршене шољице кафе.
Илија, реците нам за почетак, шта је најважније како бисмо добили шољицу домаће кафе, аутентичног укуса, мириса и ароме?
- Нема правог кафеног напитка без кафе која је квалитетна. Уз праву размеру нежне бразилске арабике и снажне робусте у мешавини бленда искусног произвођача, нема грешке. Такође, важно је да сировина не изгуби своја позитивна својства током целог процеса производње: од брања, преко транспорта, па до пажљивог пржења и млевења на традиционалан начин, на каменим млиновима. Добра кафа мора да буде свеже упакована и чувана у адекватној амбалажи, јер кисеоник штети њеним аромама.
Коју воду да користимо за припрему - из чесме или можда флаширану?
- Апсолутно све, па чак и састав пијаће воде, важан је када желимо савршену шољицу домаће кафе, а за њен добар укус најбоље је користити најобичнију воду из чесме, зато што она даје кафи пун укус због своје тврдоће. Са флашираном водом то није случај, па кафа може попримити необичан укус.
У којој посуди припремате кафу?
- Испитивања су рекла своје - најбоље у емајлираној џезви, мада је и Грандова џезва од специјалног, боросиликатног стакла одличан избор. И оно што бих нагласио као препоруку је да се кафа кува тако да се одмери количина за једну шољицу, јер се на тај начин најбоље осети њен укус. Међутим, могу се кувати две и више кафа одједном, као на пример онда када желите да угостите више људи, и тада утичете на њену јачину количином кашичица чији број је сразмеран количини воде.
Који је најбољи тренутак да кафу ставимо у воду?
- Слободно оставите воду да проври, али немојте дозволите да ври дуже време. Скините џезву са рингле, ставите у њу жељену количину кафе, добро промешајте и вратите је на грејну површину. Многи чекају да се смеша кафе и воде подигне неколико пута, што није добра пракса. Како бисмо добили напитак са богатом пеном пуном аутентичних, кафених арома, једном је сасвим довољно. Немојте кафу превише дуго „умарати” високом температуром, јер се тиме такође умањује и интензитет укуса.
Која је идеална мера кафе за једну шољицу?
- То сад већ зависи од индивидуалног укуса. Ако желимо прави, интензивни укус домаће кафе, не би требало ставити мање од 10 грама кафе (што је једна пуна кашичица) на један децилитар воде.
Како се кафа сервира?
- Кафу сервирајте на месту где ћете је пити, јер је потребно неко време како би дошло до екстракције арома у шољици и како би се мало „смирила”. Талог ће се спустити, а напитак охладити до температуре која је пријатна за испијање.
А они који воле слатку кафу? Када ставити шећер?
- Правилно је да се шећер стави у хладну воду, како би она постепено преузимала сласт. Многи погреше када кафу заслађују у накнадним корацима припреме, јер тако прекидају екстракцију, па добијени напитак има недовољно интензиван укус. Прва, кључна екстракција одвија се у џезви, када се кафа укувава, а друга у самој шољици, док се кафени талог слеже на њено дно.
Постоји ли још нешто везано за припрему што би требало да знамо?
- Ако сте пажљиво испратили све наведене смернице за припрему, онда ту нема грешке. Кафа ће вам проверено узвратити својим препознатљивим и неодољивим укусом, мирисом и аромом. Не заборавите да се ради о вашем, личном, малом ритуалу и времену које припада само вама. Своју омиљену шољицу Гранд кафе испијајте у духу традиције: натенане, са мераком, онако како и ви и кафа заслужујете.