Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВЕ ФИНЕСЕ ПРИПРЕМАЊА САВРШЕНЕ ШОЉИЦЕ ДОМАЋЕ КАФЕ

10.07.2024. 11:17
Grand kafa
Гранд кафа / Извор: Моника Павловић

Домаћа кафа већ дуго представља омиљени напитак за људе са ових простора, ритуал који многи не прескачу и тешко им је да замисле свој дан без истог.

Међутим, да ли сте се икада запитали да је ваш начин припреме кафе у потпуности правилан и да добијате максимално аутентичан напитак? Да ли у нечему грешите, а да тога нисте ни свесни? Одговоре на ова питања потражили смо од Илије Ђурића, професионалног дегустатора кафе у региону који ради у Гранд кафи, и који открива све оне мале тајне важне за припрему савршене шољице кафе.

Ilija Đurić
Илија Ђурић / Извор: Љуба Ашћерић

Илија, реците нам за почетак, шта је најважније како бисмо добили шољицу домаће кафе, аутентичног укуса, мириса и ароме? 

- Нема правог кафеног напитка без кафе која је квалитетна. Уз праву размеру нежне бразилске арабике и снажне робусте у мешавини бленда искусног произвођача, нема грешке. Такође, важно је да сировина не изгуби своја позитивна својства током целог процеса производње: од брања, преко транспорта, па до пажљивог пржења и млевења на традиционалан начин, на каменим млиновима. Добра кафа мора да буде свеже упакована и чувана у адекватној амбалажи, јер кисеоник штети њеним аромама.

Коју воду да користимо за припрему - из чесме или можда флаширану? 

- Апсолутно све, па чак и састав пијаће воде, важан је када желимо савршену шољицу домаће кафе, а за њен добар укус најбоље је користити најобичнију воду из чесме, зато што она даје кафи пун укус због своје тврдоће. Са флашираном водом то није случај, па кафа може попримити необичан укус.  

У којој посуди припремате кафу?     

- Испитивања су рекла своје - најбоље у емајлираној џезви, мада је и Грандова џезва од специјалног, боросиликатног стакла одличан избор. И оно што бих нагласио као препоруку је да се кафа кува тако да се одмери количина за једну шољицу, јер се на тај начин најбоље осети њен укус. Међутим, могу се кувати две и више кафа одједном, као на пример онда када желите да угостите више људи, и тада утичете на њену јачину количином кашичица чији број је сразмеран количини воде.  

Који је најбољи тренутак да кафу ставимо у воду? 

- Слободно оставите воду да проври, али немојте дозволите да ври дуже време. Скините џезву са рингле, ставите у њу жељену количину кафе, добро промешајте и вратите је на грејну површину. Многи чекају да се смеша кафе и воде подигне неколико пута, што није добра пракса. Како бисмо добили напитак са богатом пеном пуном аутентичних, кафених арома, једном је сасвим довољно. Немојте кафу превише дуго „умарати” високом температуром, јер се тиме такође умањује и интензитет укуса.

Која је идеална мера кафе за једну шољицу?    

- То сад већ зависи од индивидуалног укуса. Ако желимо прави, интензивни укус домаће кафе, не би требало ставити мање од 10 грама кафе (што је једна пуна кашичица) на један децилитар воде.

Како се кафа сервира? 

- Кафу сервирајте на месту где ћете је пити, јер је потребно неко време како би дошло до екстракције арома у шољици и како би се мало „смирила”. Талог ће се спустити, а напитак охладити до температуре која је пријатна за испијање.

А они који воле слатку кафу? Када ставити шећер? 

- Правилно је да се шећер стави у хладну воду, како би она постепено преузимала сласт. Многи погреше када кафу заслађују у накнадним корацима припреме, јер тако прекидају екстракцију, па добијени напитак има недовољно интензиван укус. Прва, кључна екстракција одвија се у џезви, када се кафа укувава, а друга у самој шољици, док се кафени талог слеже на њено дно.

Постоји ли још нешто везано за припрему што би требало да знамо? 

- Ако сте пажљиво испратили све наведене смернице за припрему, онда ту нема грешке. Кафа ће вам проверено узвратити својим препознатљивим и неодољивим укусом, мирисом и аромом. Не заборавите да се ради о вашем, личном, малом ритуалу и времену које припада само вама. Своју омиљену шољицу Гранд кафе испијајте у духу традиције: натенане, са мераком, онако како и ви и кафа заслужујете.

 

"Цеца ми је ДУГОГОДИШЊА ПРИЈАТЕЉИЦА" Карлеуша у емисији ШОКИРАЛА нацију признањем, ево у каквом су заправо ОДНОСУ певачице
Jelena Karleuša

"Цеца ми је ДУГОГОДИШЊА ПРИЈАТЕЉИЦА" Карлеуша у емисији ШОКИРАЛА нацију признањем, ево у каквом су заправо ОДНОСУ певачице

18.09.2024. 15:50
КАКО ОВО ИЗГЛЕДА? Анабела Атијас шокирала призором, позирала у оскудној хаљиници, шлиц безобразно дубок (ФОТО)
Anabela Atijas

КАКО ОВО ИЗГЛЕДА? Анабела Атијас шокирала призором, позирала у оскудној хаљиници, шлиц безобразно дубок (ФОТО)

18.09.2024. 10:52
НЕ БИСТЕ ЈЕ ПРЕПОЗНАЛИ! Мушкарци су обожавали популарну НИКИТУ, данас има 52 године, погледајте како изгледа (ФОТО)
Peta Vilson

НЕ БИСТЕ ЈЕ ПРЕПОЗНАЛИ! Мушкарци су обожавали популарну НИКИТУ, данас има 52 године, погледајте како изгледа (ФОТО)

18.09.2024. 06:55
„Син ми је имао ХЕМАТОМ на глави, ударали су га ПАЛИЦОМ“ Марија Вељковић изнела ЈЕЗИВЕ детаље вршњачког насиља над њеним наследником
Marija Veljković

„Син ми је имао ХЕМАТОМ на глави, ударали су га ПАЛИЦОМ“ Марија Вељковић изнела ЈЕЗИВЕ детаље вршњачког насиља над њеним наследником

17.09.2024. 21:23
Смрдибубе ОКУПИРАЛЕ СРБИЈУ! Најезда је СВЕ ГОРА, а ово је разлог зашто улазе у ваш дом - 'Биће их СВЕ ВИШЕ'
Smrdibube

Смрдибубе ОКУПИРАЛЕ СРБИЈУ! Најезда је СВЕ ГОРА, а ово је разлог зашто улазе у ваш дом - 'Биће их СВЕ ВИШЕ'

18.09.2024. 20:58
Српкиње, ПОМОЛИТЕ се БОГОРОДИЦИ у суботу уз речи ове МОЛИТВЕ - У кући се не ради ништа, а овако ћете знати и каква нам јесен стиже
Bogorodica

Српкиње, ПОМОЛИТЕ се БОГОРОДИЦИ у суботу уз речи ове МОЛИТВЕ - У кући се не ради ништа, а овако ћете знати и каква нам јесен стиже

18.09.2024. 19:40
Тврди да је ОБОЛЕО од рака ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА због хране која је редовна на јеловнику сваког Србина - "Лекари не смеју да признају, али знам да сам ја крив"
Bolnica

Тврди да је ОБОЛЕО од рака ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА због хране која је редовна на јеловнику сваког Србина - "Лекари не смеју да признају, али знам да сам ја крив"

18.09.2024. 18:51
Многи је у Србији избегавају, али ово је НАЈБОЉА МАСТ за припрему ХРАНЕ - Наша нутриционисткиња открива да је битна ЗА ЗДРАВЉЕ И ИМУНИТЕТ
Svinjska mast

Многи је у Србији избегавају, али ово је НАЈБОЉА МАСТ за припрему ХРАНЕ - Наша нутриционисткиња открива да је битна ЗА ЗДРАВЉЕ И ИМУНИТЕТ

18.09.2024. 17:55
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24