ЧУДЕСНА ВОЋКА: Кајсија чува ВИД, јача ЗУБЕ И КОСТИ, а решава и ОВАЈ проблем са кожом!
Довољан разлог да је једете сваки дан.
Уколико нисте љубитељи свежих, једите их суве, под условом да немате повишен ниво шећера и холестерола у крви. Осушене кајсије су богате калијум-карбонатом, који је лековит за особе које пате од аритмије. Осим магнезијума, кајсије обилују и фосфором, што побољшава функције мозга, а комбинација ових двају минерала добра је и за нормализацију крвног притиска.
МУЧИ ВАС ДЕПРЕСИЈА? Ове намирнице морате ОДМАХ да избаците из исхране!
Сматра се да кајсије подстичу одбрамбену снагу организма од инфекције, јачају зубе и кости... Ако се једе пре оброка, кајсија добро утиче на варење, а због високог садржаја гвожђа препоручују се анемичним особама.
Здраво је пити и сок од кајсије, али без додавања конзерванса или шећера. Сок од овог воћа може да помогне онима који пате од вишка желудачне киселине и надутости,против грознице и кожних болести, рецимо, екцема.
Кајсија је врло хранљива воћка која обилује влакнима, а при томе је нискокалорична. Садржи витамине А, Б2, Б3 и Ц, као и корисне природне шећере, калцијум и гвожђе.
Због великих количина витамина А које садржи сматра се и најбољим природним савезником у очувању вида.
Домаћице од ове воћке најчешће праве џем, а ми вам предлажемо да направите ледени чај од кајсије. Овај освежавајући напитак је истовремено и здрав. Нацедите 500 мл сока од кајсије и сипајте у посуде за лед и замрзните. Када ледене коцкице кајсије буду спремене за употребу, ситно насецкајте пет до седам кајсија. Насецкане и смрзнуте кајсије сипајте у чаше и прелијте врућим индијским чајем. Можете да додате и свеже колутове лимуна.