Многи бирају ПЕЧЕНИ КРОМПИР мислећи да је ЗДРАВИЈИ од ЧИПСА, али дијететичарка ТВРДИ да у њему нема ВИТАМИНА као у оном из МАРКЕТА!
Дијететичарка Габи Мекферсон из САД-а истражила је нутритивни садржај прженог и печеног кромпира како би утврдила да ли је печени чипс стварно здравија алтернатива. Иако печени чипс има мање масти, утврђено је да разлике нису значајне, а печени чипс садржи 25% више угљених хидрата од прженог. Такође, пржени чипс има више калијума и витамина Ц, док дијететичарка наглашава да је контрола порција кључна за здрав унос чипса
Дијететичарка из САД-а је испитала разлике између печеног и прженог кропмира - и њени налази ће вас вероватно шокирати.
Габи Мекферсон је анализирала нутритивни садржај "типичне врећице чипса" и исто толико печеног кромпира како би утврдила да ли је алтернатива са ниским садржајем масти заправо здравија. Она је своје резултате објавила у понедељак на веб страници "EatingWell".
Дејан Милојевић ПРЕМИНУО од последица СРЧАНОГ УДАРА - Коронарна болест се развија у ТИШИНИ, битно је знати препознати РАНЕ СИМПТОМЕ!
ЧЕТИРИ ВИРУСА су се ПОМЕШАЛА! Др Даница Грујичић открива како се ЗАШТИТИ од овог ХИБРИДА, апелује на СИСТЕМ као у време КОРОНЕ
Печени чипс је експлодирао у популарности последњих година, а прехрамбене компаније га рекламирају као здраву алтернативу масним, прженим опцијама које се налазе на полицама супермаркета.
Према "Allied Маркет Research", вредност тржишта печеног чипса процењена је на 6,2 милијарде долара у 2021. – предвиђа се да ће порасти на 10,9 милијарди долара до 2031. како све више потрошача жели да пређе на алтернативу коју сматра здравијом.
Али Габина анализа показује да пржени чипс можда ипак није много боља солуција.
Док нутрициониста каже да пржени чипс има више калорија и масти, она је утврдила да разлике између тог чипса и печеног нису толико значајне.
Типична врећица прженог чипса за једну порцију има 149 калорија, 10 грама укупне масти и 1 грам засићених масти. Са друге стране, печени чипс има 131 калорију, 5 грама масти и 0,7 грама засићених масти.
- Печени чипс нуди мање масти од обичног чипса, што га чини само мало нижим калоријама, што ће имати минималан утицај на ваш укупни дневни унос калорија, рекла је Габи.
У међувремену, открила је да печени чипс генерално има 25% више угљених хидрата од прженог.
- Више скроба и шећера се додаје печеном чипсу ради побољшања укуса и текстуре, што може објаснити повећање угљених хидрата, објаснила је она.
Поред тога, пржени чипс се може похвалити витаминима и минералима којих нема у печеном чипсу.
- Испоставило се да обичан чипс обезбеђује више калијума (12% према 7% ваше дневне вредности у типичној порцији) и витамина Ц (24% наспрам 0%) од печеног чипса, два корисна хранљива састојка, изјавила је Мекферсон.
Она је појаснила да потрошачи не би требало да се ослањају на слану ужину као значајан извор ових хранљивих материја.
На крају, додаје да је контрола порција најважнија када је у питању здраво једење чипса – потрошачи би требало да уживају у свакој понуди коју желе све док је у питању једна порција.
- Печени чипс није нужно здравији за вас од обичног чипса, закључила је она. - Али обоје могу бити део рутине здраве исхране. Изаберите свој омиљени и у потпуности уживајте у сваком хрскавом залогају.