Да ли знате шта је "ХЕДОНИСТИЧКА ГЛАД"? Ево зашто морате посебно бити на ОПРЕЗУ!
Није на одмет знати...
Јесен је доба године које нам доноси прве хладноће и тмурне дане, против којих се многи боре чоколадним колачем или додатном порцијом тестенине.
Неки десерт, ако се не претерује, није на одмет, али против тмурног времена, хладноће и лошег расположења, много успешније можемо да се боримо здравијим намирницама, кажу стручњаци.
УКЛАЊА СЛУЗ ИЗ ПЛУЋА И ОДМАХ ПОБОЉШАВА ИМУНИТЕТ: Попијте ово чудесно пиће од 2 састојка и коначно продишите
Овај трик ВРАЋА У ЖИВОТ собне биљке: Све што вам треба јесу ШИБИЦЕ и бићете ОДУШЕВЉЕНИ
За ТРИ ДАНА испира све ТОКСИНЕ и СОЛИ из организма: Чај од ове БИЉКЕ враћа снагу и енергију, чисти и освежава
Има ли спаса од стреса у шољици топле чоколаде?
Веће количине хране, које се поједу током хладних тмурних дана, поједини научници тумаче као људску биологију и део еволуције. Јесењи и зимски дани, углавном су, доба када се једе калоричнија храна. У игри су и други фактори, као што су пандемија covid 19, али и прилагођавање исхране дневним обавезама на послу или школи. Стручњаци стално наглашавају, да је потпуно погрешно, лек од стреса тражити у шољи топле чоколаде или некој тестенини. Избор хране, не утиче само на телесну тежину, већ и на наше расположење.
Јесења глад
Хладније време и мање дневне светлости диктирају често и навике у исхрани. Поједини истраживачи тврде да људи у себи носе наслеђени образац, који им поручује да више једу у ово доба године како би припремили и осигурали опстанак у неповољним временским условима. Неки килограм вишка је често, као и у животињском свету, гарант преживљавања у најежим ситуацијама.
Једна студија је показала да људи у просеку током јесени уносе 86 калорија више дневно у поређењу са пролећем. Више се једе храна с доста засићених масти у односу на топлији део године. Друга теорија промене у исхрани образлаже променама на нивоу хормона, који контролишу глад и апетит. Нека истраживања на људима и животињама су открила да сезонске промене утичу на многе хормоне повезане са глађу и апетитом, укључујући глукокортикоиде, грелин и лептин.
Сучева светлост и апетит
Мање дневног светла утиче на појачан апетит, па и на то да често људи једу и када уопште нису гладни, покушавајући да на тај начин победе лоше расположење. Сунчева светлост један је од фактора који покрећу ослобађање хормона серотонина, неуротрансмитера који значајно подиже расположење. Унос угљених хидрата, и ослобађањае инсулина, утиче на пораст серотонина, познатијег као "хормон среће". Особе са сезонском депресијом, покушавају да исхраном богатом угљеним хидратима подигну расположење, али по правилу, без дуготрајног и чврстог успеха.
Ковид 19 и храна
Пандемија ковид 19 утицала је и на навике у исхрани и ментално здравље. Студија из новембра прошле године, објављена у часопису "Фронтиерс ин Psychology" покушала је да понуди одговор на питање: "Како студенти подносе епидемијске услове"?. Стрес, депресија, анксиозност и страх били су неизбежни пратиоци измењеног начина живота. Доста људи је у условима изолације утеху потражило и у храни. Све ово, само је потврдило налазе ранијих студија које су редовно износиле јаку повезаност појачаног стреса и појачане потребе за калоричним намирницама.
Хедонистичка глад
Већина људи ће у зимским условима радије бирати чоколадни колач уместо јабуке. Поједини аутори овај феномен зову "хедонистичка глад". Стање није алармантно, ако понекада и умерено покушавамо да задовољимо своје пориве. Важно је напоменути, да је преједање током зиме више резултат размишљања о храни него, чисте физиолошке потребе. Будите на опрезу ако радите од куће, на пар метара од фрижидера!
Често су додатна хладноћа и лоши временски услови разлог да проводите више времена код куће, да ограничите своје физичке активности и посегнете за неком грицкалицом. Рани вечерњи часови, најосетљивији су период и доба када се једе највише калоричне и не баш здраве хране.
Не мешајте глад и жеђ
Услед смањење физичке активности, током зиме, не осећамо често жеђ. Већина људи не уноси довољно воде ни током лета, а те количине се додатно смање у зимском периоду. Због тога, некада жеђ, помешамо са потребом за храном. Често нисмо гладни, него само жедни. Стручњаци за овај проблем, препоручују топле чајеве, или чак топлу воду са додатком лимуна, јер ова пића ће загрејати и испунити стомак. Неке студије су показале да се људи уз топло пиће и топлу купку осећају срећније и мање усамљено.
Храна за сва чула и здравље
Стручњаци предлажу храну, која ће помоћи да задовољите у јесењим данима и тело и душу, да се осећате добро, али и да у исто време уносите у организам нутритивно вредне састојке. Супа са поврћем, богата биљним влакнима, може бити одличан избор зимског јела. Настојте да уносите довољно лиснатог зеленог поврћа, сочива, грашка, производе од целог зрна. Користите протеине, као што је пилетина. Јесен и зима су право доба године за цитрусно воће. Поморанџа или мандарина могу бити одлична ужина. Броколи, кељ, прокељ, преливени с мало маслиновог уља и зачина су одлично јело, против јесене депресије.
Услед мањка дневне светлости, биће вам потребно више витамина Д, који је такође битан за добро расположење. Масне рибе, као што је лосос, богате су овим витамином и омега 3 масним киселинама, још једним средством за побољшање расположења. Уколико никако не можете без десерта, изаберите црну чоколаду с пуно какаа, која, како тврде неке студије, може бити начин да спречите настанак кардиоваскуларних болести, али и победите депресивне дане.