СЛУЖЕ СЕ РАСХЛАЂЕНЕ
Ево како се праве популарне УРМАШИЦЕ - Спој савршено ХРСКАВОГ ТЕСТА и прелива од лимуна је празник за сладокусце
Арома лимуна који се додаје у прелив у потпуности мења укус и чини га незаборавним.
Урмашице су савршена посластица за поподневно породично окупљање, спој прхког теста и сочног прелива са лимуном и шећером ће вас одушевити.
За тесто:
2 јајета
2 шољице шећера
2 шољице уља
1 кесица прашка за пециво
по потреби брашна
За прелив:
7 шољица шећера
7 шољица воде
1 кесица ванил шећера
1 лимун
Поступак
У чинији умутити варјачом или жицом јаја са шећером. Кад се сједине додати уље па мутити и даље док маса не постане изједнацена и глатка. Затим полако додавати брашно са прашком за пециво, а онда га и руком месити док се не добије глатко тесто ни тврдо ни меко. Количина брашна зависи од величине јаја, али отприлике је то око 400-450 г.
Од теста узимати мало масе па длановима обликовати куглице па од њих дугуљасте форме - ваљке које притиснете на ренде да урмашице добију карактеристичну шару. Тесто се притиска на избочену страну рендета која служи да се ренда рен. Урмашице ређати у танко подмазану тепсију или плех.
Урмашице пећи 20 минута на 180-200'Ц док не порумене.
Док се пеку урмасице кувати прелив од воде и оба шећера уз лимун исечен на колутове. Прелив не треба да буде сувисе густ. Кад се изваде урмашице прелити их преливом. Окренути их после пар минута и на другу страну да лепо упију течност.
но је да се добро охладе и упију прелив како би биле мекане и сочне. Наравно што дуже стоје лепше су. Идеално је направити их увече па кад преноће служити их. Лети их кад се охладе на собној температури ставити их у фрижидер.
Савет
Овај рецепт је лак и једноставан, а урмашице веома укусне. Не треба ни миксер, а ни вагица јер се мери на шољице. Некада није било забуне као данас (јер се кафа пре 25-30 г почела пити из великих шоља за белу кафу) и кад се каже шољица мислило се на ону из које се пила кафа (1 дл), а кад се каже соља знало се да је то она од 2 дл за белу кафу или чај, пише Recepti.com
Да ли вам се свидео рецепт и који рецепт бисте волели да видите следећи? Пишите нам у коментарима.