Ево зашто ШЉИВЕ треба да ЈЕДЕТЕ СВАКИ ДАН, а нарочито ако болујете од ОВЕ БОЛЕСТИ! (ФОТО)
Једна шљива замењује шаку боровница?
Шљива јача кости, смањује ризик од обољевања од рака дебелог црева, а конзумација 12 шљива просечне величине на дан током два месеца снижава ниво лошег холестерола.
ЕЛИКСИР ЗДРАВЉА: МАСЛИНОВО УЉЕ чува КОСТИ и МОЗАК! Позитивна ДЕЈСТВА на људски ОРГАНИЗАМ су...
ОВО ПОГРЕШНО РАДИМО: Ево зашто је битно не само пити ВОДУ, већ и знати КАКО се то РАДИ!
Антиоксиданси из шљива уништавају слободне радикале који могу да доведу до оксидације холестерола, која знатно повећава ризик од можданог удара или високог холестерола.
Ова воћка је незаобилазан избор сваке домаћице која припрема зимницу, а осим што се најчешће користи за припрему мармелада и колача, треба је јести и свежу јер садржи витамин Ц (од 5 до 8 мг на 100 г, зависно од врсте), витамин Б6, бакар, витамин Б2, витамин Б3, витамин К, магнезијум, гвожђе, калцијум и чак 240 мг на 100 г калијума. Калијум у шљивама има добар утицај на крвни притисак, као и на здравље срца. Овај елемент побринуће се да не дође до коагулације тромбоцита која је заслужна за атеросклерозу и друге болести срца.
ВАШЕ ТЕЛО ВРИШТИ ЗА ПОМОЋ: Ово су десет СИГНАЛА да нисте БРИНУЛИ о свом физичком ЗДРАВЉУ!
ЗАБРАЊЕНО У ДИЈЕТАМА: Ово воће НИЈЕ добар ИЗБОР уколико покушавате да смршате!
Шљива обилује и влакнима, 2 г на 100 г, а уз све то је нискокалорично воће. Ова незаобилазна краљица мармеладе први је избор и код констипације, односно затвора. Дихидрокси-фенил изатин је један од састојака шљиве, због којег, између осталих, ово воће има лаксативни учинак.
Помажу му и сорбитол и феноли, као и биљна влакна, а 25 г сувих шљива, што је еквивалент у просеку три плода, осигураће нам 5 посто потребног дневног уноса влакана који је за мушкарце од 19 до 50 година 25 посто, а за жене исте старосне групе 7 посто.
Једно истраживање је показало и да ће се конзумацијом око 100 грама сувих шљива на дан у периоду од три месеца знатно повећати маркери у крви који показују повећање густоће костију.
РЕШАВАМО НЕДОУМИЦЕ: Знате ли која је РАЗЛИКА између КИМА и КУМИНА? (ФОТО)
ПОСПАНИ СТЕ: Проверите вашу листу НАМИРНИЦА, можда се на њој налази нека од ОВИХ!
Шљиве имају низак гликемијски индекс, што значи да вам могу помоћи да контролишете ниво шећера у крви и смањите ризик од дијабетеса 2. Оне могу смањити ниво триглицерида и глукозе у крви, за шта је заслужан лутеин. Такође, флавоноиди у шљивама смањују ризик од отпорности на инсулин, а позитивно утичу и на инсулинску осетљивост.