И кад сте здрави и кад сте прехлађени: Због једне ствари добро је да пијете чај у свако доба!
Делује превентивно...
Новије истраживање које су спровели аустралијски и британски научници открило је да редовно испијање чаја позитивно утиче на наш мозак и смањује ризик од опадања когнитивних функција у зрелом добу и старости.
3 РИЗИКА НЕПРЕЛЕЖАНОГ ГРИПА: Угрожени срце и плућа!
ЗАБЛУДА ИЛИ ИСТИНА: Да ли је здраво јести кромпир?
Да ли је опасније то што једемо месо, или што не једемо поврће?
Обимна студија је спроведена над 36 испитаника доброг здравственог стања у периоду од 15 година, односно од њихове 45. до 60. године.
Током тог периода анализирани су снимци магнетних резонанци који су показивали когнитивне функције и промене у структури мозга испитаника.
Испоставило се да су најбоље резултате имали они учесници студије који су пили чај најмање четири пута недељно током више година.
Код особа које су највише конзумирале овај биљни напитак, ризик за пад когнитивних функција био је за отприлике 50 посто мањи него код особа које уопште нису пиле чај. Истраживање, пак, није открило да ли је постојала разлика између врсте чаја и његовог учинка на људски мозак.
Иначе, здравствене предности чаја долазе од полифенола, врсте антиоксиданата, и фитокемикалија. Научници су још раније открили да катехини (антиоксиданти) из зеленог чаја могу да поспеше сагоревање масти, као и да редовно конзумирање чаја смањује ризик од појаве срчаног удара. Чај, такође, штити од кардиоваскуларних и дегенеративних болести.