КАНДИДА - ИСХРАНА: Шта се ПРЕПОРУЧУЈЕ и шта треба да ИЗБЕГАВАТЕ? Реши се овог проблема ПРИРОДНИМ путем!
Шећер, млечни производи и кафа су ваши најгори непријатељи ако се борите са кандидом...
Исхрана игра битну улогу у лечења кандиде, а битно је применити посебан режим уз терапију лековима. Дужина дијете зависи од дужине симптома, њихове јачине и укупног здравственог стања.
Многе особе осећају побољшање након строгог придржавања дијете у трајању од два до четири недеље. Исхрана треба да буде богата биљним влакнима, а избацују се рафинисани шећери и други угљени хидрати које гљивице користе за раст.
ЛЕКОВИТИ КОКТЕЛ: Очистите јетру и уклоните подочњаке јутарњим напитком
Укус јесени: 4 намирнице које обележавају ово годишње доба
ПОМАЖУ У БОРБИ ПРОТИВ РАКА: Семенке бундеве решавају ОСАМ здравствених проблема! ОВО је препоручена доза
Током прве две-три недеље програма, често се препоручује да се унос угљених хидрата смањи на 20-60 грама дневно. Како симптоми нестају, унос угљених хидрата се постепено повећава. Храна која садржи ниске количине угљених хидрата је следећа: месо, пилетина, ћуретина, морска храна, неко орашасто воће, нескробно поврће.
Шећер – Притом се не мисли само додавања шећера у јело или чај, већ и проверавати присутност шећера у свим јелима. Најбоље је да се избаце сви облици шећера, будући да они помажу раст кандиде.
То су: бели и смеђи шећер, мед. Избацити све намирнице које садрже шећере (прочитати на декларацији: сахароза, фруктоза, малтоза, лактоза, гликоген, глукоза, манитол, сорбитол, галактоза, моносахариди, полисахариди). Избацити: кекс, колаче, бомбоне, чоколаду, мармеладу.
Воће – Садржи природни шећер који је потребан за раст гљивица. Следећу храну избаците: смрзнуто, конзервирано и суво воће, воћни сокови, наранџе и ђусеви, диња.
Квасац – Храну која садржи квасац треба избацити: пекарски и пивски квасац, суплементи квасца, пекарски производи с додатком квасца. Избацити производе од белог брашна. Могу се користити пекарски производи од интегралних житарица без додатка квасца, или с додатком прашка за пециво.
Сирће – Сирће се производи помоћу култура квасаца, стога га је потребно избацити: све врсте сирћета, мајонез, кечап, разне умаке, соја умак, сенф, киселе краставце и укисељено поврће, конзервиране маслине.
Печурке – Избацити.
Кикирики, маслац од кикирикија и пистаће – Избацити.
Алкохол – Алкохолна пића садрже шећер који је потребан за раст гљивица, а осим тога оптерећују јетру и друге органе. Треба избацити све облике алкохола: вино, пиво, жестока алкохолна пића.
Кафа, црни чај – Кафа и црни чај нису пожељни, треба избацити све облике, а изабрати пица попут: воде, биљне супе, свеже сокове, биљне чајеве.
Сиреве – Избацити и зреле и оне са плеснима.
Месни производи – Избацити све месне производе: саламе, сланину, као и конзерирану и сушену рибу. Остала конзервирана, обрађена и рафинирана храна – непожељна.
МЕДИЦИНСКА ДИЈЕТА БУКВАЛНО ТОПИ САЛО : За 15 дана губите и до 15 КИЛОГРАМА!
Шта су ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ: Ево који су СИМПТОМИ и како их ЛЕЧИТИ!
НЕДОСТАТАК ОВОГ ВИТАМИНА МОЖЕ ОЗБИЉНО ДА ВАМ УГРОЗИ ЗДРАВЉЕ: Ово су симптоми које не смете да игноришете!
Млечни производи – кандида може утицати на метаболизам масноћа, тако да се унос млечних производа мора умањити. Обично се елиминишу следећи млечни производи: кравље млеко, већина сирева (осим оних с ниским садржајем лактозе као што су ементалер, моцарела), сладолед. Пожељан је органски немасни јогурт који садржи повољне бактерије.
Уместо свега наведеног, једите здраву храну која не садржи гљивице и плесни: интегралне житарице попут смеђег пиринча, проса, јечма, свеже поврће. Веома је корисно зелено поврће припремљено на пари. Дозвољене су и морске биљке, ражени хлеб, кукурузне кокице, тортиље, тофу, мисо, обични јогурт, свежа риба. Новија истраживања показују како и природно чисто маслиново уље, узимано у малим количинама сузбија неприродно размножавање гљивица. Бели лук, како сиров, тако и кратко прокуван помаже у процесу уклањања кандиде из црева.
Поврће – Све врсте поврћа, што више у сировом или куваном облику: разне салате, парадајз, краставци, зеље, купус, лук, бели лук, махунарке, зачинско биље, сокови без додатака шећера. Пожељно је користити храну с високим садржајем влакна која може механички одстранити, интегралне житарице, ражени хлеб, овсене пахуљице, пшеничне клице, броколи, зелени и црвени купус.
Воће – Посебно је користан лимун.
Месо – Живинско месо, дивљач, риба, ракови, као и бистра супа.
Свакодневно се препоручује мала количина ферментираних намирница као што су обични јогурт (не воћни!)
Умерено: смеђи пиринач, кромпир, ражени хлеб.