УНИШТАВАЈУ КАНДИДУ! Ово су најјачи природни ЛЕКОВИ који спречавају намножавање ове гљивице!
Уклони је у кратком року!
Кандида (Цандида албицанс) је врста гљивице која је природно присутна у усној дупљи, слузници вагине и у гастроинтестиналном тракту и, уколико је на нормалном нивоу, не узрокује никакве проблеме.
Међутим, неправилна исхрана, прекомерно конзумирање алкохола, стрес и нарушено варење могу проузроковати раст кандиде. Тада и здравље може бити на различите начине погођено. Симптоми кандидијазе су надимање стомака, кожни осип, гљивичне инфекције и општа слабост.
НИЈЕ САМО БЕЛИ ЛУК! Ово су НАЈМОЋНИЈИ природни АНТИБИОТИЦИ, уништавају вирусе и бактерије!
БУБУЉИЦЕ СУ НАЈМАЊИ ПРОБЛЕМ! Последице превелике конзумације ШЕЋЕРА су бројне, а ово су СИМПТОМИ!
Исхрана која спречава намножавање кандиде
Да бисте заштитили своје здравље од ове гљивице, избегавајте конзумирање воћа са високим садржајем (природног) шећера, угљених хидрата, алкохола, млечних производа и шећера у било којој форми – укључујући и мед. Уместо тога, исхрана треба да вам буде базирана на посном месу, риби, пилетини, поврћу без скроба и здравим мастима. У случају да вам је потврђена кандидијаза, укључите ове здраве намирнице у исхрану:
Кокосово уље
Ово уље садржи веће количине три киселине – капрична, каприлична и лаурична киселина - које могу да зауставе раст кандиде и других патогена. Лаурична киселина из кокоса је такође ефикасна у третирању раница у усној шупљини.
Испробајте: Кувајте шпарглу, бели и црни лук, бадем у кокосовом уљу на нижој температури; помешајте кокосово уље од средњих ланаца триглицерида са неколико капи уља менте и ову мешавину мућкајте у устима два пута дневно.
Куркума
Овај зачин садржи куркумин, материју антиупалног и антигљивичног дејства, који може да заустави раст кандиде и заштити од гљивичних инфекција. У једној студији је утврђено да куркумин спречава да се гљивице задржавају у усној шупљини.
Испробајте: Динстајте прокељ, црвену паприку, црни лук са исецканим свежим кореном ђумбира, куркумом и црним бибером; поспите боранију мешавином карија, црног бибера у праху и уља и грилујте је.
Бели лук
Када се бели лук згњечи или исецка, ослобађа се алицин, састојак који доказано зауставља раст гљивица у устима. Будући да се алицин разграђује на високим температурама, најбоље је јести свеж бели лук кад год је то могуће.
Испробајте: Згњечите целе ченове белог лука и помешајте их са кокосовим уљем и самлевеном мирођијом или мајчином душицом и користите то као прелив за кувано поврће. Ситно исецкајте бели лук и помешајте га с јабуковим сирћетом, маслиновим уљем и исецканом мајчином душицом и користите као прелив за салате.
Ђумбир
Има снажно антимикробно дејство и може да заустави раст кандиде и других патогена.
Испробајте: Ситно изрендајте свежи корен ђумбира и помешајте га са јабуковим сирћетом и сусамовим уљем у укусан салатни прелив. Кувајте на умереној температури изрендани корен ђумбира и изрендане тиквице, а потом их сервирајте са исецканим младим луком, клицама пасуља, исецканим босиљком и љутим папричицама.
Кисели купус
Све варијанте киселог купуса су синоним за здравље, јер су богате пробиотицима. Ако киселом купусу, осим млевене паприке, додате и бели лук и ђумбир, ова намирница постаје идеална за превенцију или лечење кандидијазе.
Испробајте: Помешајте исечене листове спанаћа, исечен парадајз и кисели купус, уз додатак семенки сусама, и једите као салату. Направите „резанце“ од паштрнака (или целера) и скувајте их у чорби и сервирајте са киселим купусом.
Јабуково сирће
Антимикробно дејство јабуковог сирћета је чак ефикасније од најчешће коришћеног медикамента нистатина, у превенцији оралне кандидијазе.
Испробајте: Помешајте јабуково сирће са исецканим кореном ђумбира, белим луком и куркумом, и оставите преко ноћи на собној температури. Следећег дана процедите и користите као ароматично и врло корисно сирће.
Кељ
Кељ је богат влакнима, која су савршена храна за корисне цревне бактерије. Притом садржи специфичне материје које кандида не воли. Кандидијазу спречавају и следеће намирнице: прокељ, спанаћ, рукола, купус, броколи, целер, боранија, краставац, патлиџан, црни лук и тиквице.
Испробајте: Издинстајте исечене листове кеља и танке колутове печурки у кокосовом уљу, а потом поспите врло ситно исецканим белим луком. Прелијте четвртине главице ендивије и колутове празилука маслиновим уљем и грилујте их док не омекшају.