Лек у чаши: Свеже цеђени сок од шаргарепе чини чуда за наш организам!
Препородићете се!
Уведите шаргарепу у свакодневну исхрану, ваше тело ће вам бити захвално.
Могу да изазову озбиљне проблеме: Ево због чега не би требало да користите штапиће за уши!
Спас од многих болести: 10 разлога зашто свака кућа треба да има алое веру!
Сок од шаргарепе изврстан је за вашу кожу захваљујући бета-каротену, лутеину и ликопену. Бета-каротен између осталог смањује упалне процесе и помаже у бржем зацељивању рана. Учесталом конзумацијом овог суперздравог нектара приметићете да ваша кожа постаје лепша и блиставија, а боре мање наглашене јер је шаргарепа одличан анти ејџ савезник!
Бета-каротен, лутеин и зеаксантин из сока од шаргарепе прави су савезници здравља ваших очију који побољшавају и ваш вид ноћу. Бета-каротен у телу се претвара у витамин А, који је пресудан за здравље очију и добар вид, чак и у зрелијим годинама.
Захваљујући лутеину, редовним конзумирањем сока смањује се ризик од катаракта и макуларне дегенерације, који све чешће погађају старију популацију.
Свакодневном конзумацијом једне чаше сока од шаргаре знатно ћете смањити оксидативни стрес, као и ризик од срчаних болести и можданог удара.
Сок од шаргарепе такођер смањује тзв. лоши холестерол, који се доводи у везу са срчаним обољењима, а усто потиче производњу жучи, што је кључно за пробављање масти. Једна је студија такође показала да повећан унос шаргарепе у организам може знатно смањити ризик од срчаног удара.
Учесталом конзумацијом шаргарепе и сока од шаргарепе, показала су истраживања, могуће је спречити неке облике рака, попут леукемије, рака простате, јајника и дојке.
Каротеноиди, нарочито бета-каротен, делују у организму тако што заустављају оштећења ДНК-а, мутације у ћелијама и упалне процесе. На тај начин пружају снажну заштиту од карцинома.
Сок од шаргарепе доприноси и раду мозга, побољшава меморију те снажи когнитивне функције. Шаргарепа смањује оксидативни стрес у мозгу те на тај начин спречава слабљење сигнала који шаљу нерви.
Желите ли знатно смањити ризик од деменције и Alchajmerove болести, редовбо пијте сок од шаргарепе.
Нутријенти из шаргарепе снаже имунитет те делују против штетних бактерија и токсина који се накупљају у деснима и усној дупљи. И њени минерали имају снажно антибактеријско деловање.
Такође, испијањем сока одмах након оброка, спречићете накупљање плака на зубима. Захваљујући богатству влакана, сок од шаргарепе побољшаће и вашу пробаву, а усто ће елиминирати неке штетне бактерије из пробавног система.
Сок од шаргарепе одличан је избор за конзумирање током и након трудноће зато што садржи калијум, калцијум, фолате, магнезијум и, наравно, витамин А.
Калцијум јача бебине кости, а фолати смањују ризик од дегенеративних поремећаја у развоју фетуса. Витамини А и Ц из шаргарепе помажу и мајци и беби да развију снажан имунитет те да буду отпорнији на инфекције.