НИЈЕ ДОВОЉНО САМО ПОМИРИСАТИ! Професор открива која храна је НАЈОПАСНИЈА када се ПОКВАРИ, може довести чак и до ФАТАЛНОГ исхода
Време је да ревидирате ваш фрижидер!
Да ли и ви њушите храну у фрижидеру желећи да проверите да ли није покварена и може ли још да стоји ту?
Истина је да, како цене намирница расту, нико не жели да избаци храну осим ако заиста мора. У ствари, цена неких основних прехрамбених артикала као што су сир, путер и хлеб порасли су за више од 30 одсто у последње две године!
Јесу ли "КРИВЦИ" АНАБОЛИЦИ СТЕРОИДИ? Реномирани фитнес тренери откривају да ли је НЕРМИН СУЛЕЈМАНОВИЋ починио зверска убиства због популарне "ХЕМИЈЕ"
Сви мисле да је НЕЗДРАВ! Овај напитак подиже ЕНЕРГИЈУ, смаљује ризик од МОЖДАНОГ и СРЧАНОГ удра и ТОПИ КАЛОРИЈЕ као луд
Али како се у Великој Британији и САД повећавају случајеви страшног тровања храном, стручњаци упозоравају да посебно будете опрени када је свежина хране у питању.
Прошле године у Великој Британији се догодило неколико епидемија салмонеле и листерије које се преносе храном, што је довело до најмање једне смрти.
Ипак њушкање није увек најсигурнија метода. Тако ће се десити да осетите пријатан мирис пилетине, а она је покварена и опасна, упозорава професор Метју Гилмор, микробиолог са Института Квадрам.
- Микроби најчешће немају мирис, објаснио је он и додао:
- Чак и да се деси да имају – а ризик је на срећу релативно низак – ове бактерије би вероватно биле у тако малој количини у храни да би било какво метаболичко деловање (а затим и стварање мириса) било потпуно неприметно за наше носове, додао је он.
- Слично томе, сам мирис хране ће вероватно угушити сваки дашак бактерија, додао је он.
Али ако је храна покварена, ваше назалне моћи могу добро доћи у неким случајевима. Храна се може покварити када је остављена предуго или је била у погрешним условима складиштења.
- Ово је један од разлога зашто је прикладнија употреба теста њушкања да се открије покварено млеко, уместо да се одмах избаци без провере.
Уместо да губите време гурајући нос у храну, усредсредите своју енергију на складиштење на правој температури и кување у правом временском периоду.
- Не бих ни свом носу веровао да разликује каберне и шираз, а камоли кампилобактер и салмонелу, додао је стручњак.
Намирнице које вам могу изазвати тровање храном опасно по живот
1. Сладолед
Када помислите на тровање храном, вероватно вам се јави слика неког меса.
Али према истраживањима се испоставило да би сладолед - наизглед безопасна летња посластица - могао бити један од најгорих покварених намирница.
Амрен Башир, предавач биомедицинских наука на Универзитету Астон у Бирмингему, рекла је: - Током лета, све више људи кува напољу на пикницима и роштиљу, уклањајући сигурност коју кухиња пружа – судопер за прање руку, стерилизоване радне плоче за припрему хране, кување контролисано термостатом и хлађење за убијање бактерија.
- Уобичајени сумњивци на бактерије укључују кампилобактер, салмонелу, Е. цоли и листерију, од које напредују на топлијим летњим температурама, узрокујући скокове у броју пријављених случајева тровања храном.
2. Клице
Некуване и лагано куване клице су повезане са више од 30 бактеријских инфекција. Још 2014. године, салмонела из клица послала је 19 људи у болницу у САД.
Према Агенцији за стандарде хране, све врсте клица - укључујући луцерку, мунг пасуљ, детелину и клице ротквице - могу ширити инфекцију, која је узрокована бактеријском контаминацијом њиховог семена.
3. Салата
Салата - посебно она упакована - представља велики ризик по здравље.
Када стајњак из оближњег хранилишта доспе у систем за наводњавање зелене салате, бактерије из животињског измета могу завршити у вашој салати.
Према Сецретс оф иоур Супермаркет Food, на Каналу 5, салата у врећицама је сада други највећи узрок е-цоли.
Доктор Примроуз Фристон, виши предавач клиничке микробиологије, рекао је у документарцу о храни: - Оно што се сада схвата јесте да постоји потенцијални ризик од инфекције повезан са салатама у врећицама.