ИЗАЗИВАЈУ НАДУТОСТ: Избегавајте ове НАМИРНИЦЕ, а ево како да ЕЛИМИНИШЕТЕ овај НЕПРИЈАТАН осећај за три дана
Поново ћете имати раван стомак!
Уколико имате проблем са надутошћу и стомак вам је увек непријатно напрегнут, то је вероватно због одређених намирница које конзумирате, а међу којима могу бити махунарке, сир и млечни производи, алкохол, броколи, кафриол, купус и друге групе намирница које ћемо поменути.
Прерађени угљени хидрати
Углавном код свих изазивају надимање, јер имају већи гликемијски индекс, него храна која је нерафинисана. То су, на пример, тестенине, које много брже прелазе у глукозу, што изазива гасове и надимање. Намирнице за које никад не бисте помислили да изазивају надутост, јер важе за здраве намирнице су броколи, карфиол и купус. Разлог је што ово поврће садржи врсту шећера која дуго остаје у организму, односно, све док их желудачне бактерије не ферментирају. Ово не значи да ове намирнице треба да избегавате, већ да их конзумирате балансирано и да их постепено уводите у исхрану, јер су веома здраве, богате влакнима и хранљивим материјама.
ОЖИЉАК ЈОЈ ОСТАО ЗАУВЕК: Далила Драгојевић морала да ОПЕРИШЕ НОС, а ево шта је још РАДИЛА од корекција (ВИДЕО)
"Колики јој је СТОМАК, као да је РОДИЛА ПЕТОРО!" Људи у ШОКУ, због ове ФОТОГРАФИЈЕ Далиле Драгојевић (ФОТО)
Махунарке
Пасуљ, као изазивач надутости, али треба да знате да све врсте махунарки могу изазвати надимање и гасове. У махунарке спадају, поред пасуља, грашак, кикирики, сочиво, леблебије и слично. Ипак, махунарке су пуне протеина, па их због тога не треба избегавати. Ако махунарке комбинујете са пиринчем, стомак и желудац ће се постепено навикнути на ову врсту намирнице, па ће је лакше варити.
Млечни производи
Млечни производи, такође, могу изазвати надутост код неких особа. Уколико нисте толерантни на лактозу, обично слатко млеко ће вам тешко падати. Предлажемо да уместо њега пијете органско млеко, или да га замените јогуртом, који не изазива надутост, већ вас исте може и решити.
Жвакаћа гума
Жвакаће гуме нису добре из два разлога. Први је што “варамо” наш желудац да једемо и он се припрема да свари храну која треба да дође, односно, повећава ниво киселине. Други разлог је што жвакањем жваке, гутате и ваздух, што ствара мехуриће и доводи до надутости стомака.
Раван стомак можете задржати и ако једете намирнице које су богате калијумом и водом. То су банане, авокадо, спанаћ, лубеница, диња, краставац, целер...
Тродневни јеловник против надимања
Дан 1 Доручак: Овсене пахуље које су натопљене претходне ноћи
Јутарња ужина: Краставац
Ручак: Пилећи ражњићи с рузмарином и салата од шпаргли
Ужина: Кришка лубенице или краставац
Вечера: Пуњене тиквице или чорба од парадајза
Дан 2 Доручак:
Грчки јогурт с 1/2 шоље јагода, 1/2 шоље боровница и 1/2 шоље бадема
Јутарња ужина: једна банана
Ручак: Тортиља с поврћем и авокадом
Ужина: Салата од спанаћа
Вечера: Пржен или грилован лосос са салатом поврћа (додајте салати морач и мирођију) Погледајте и Како да направите грчки јогурт
Дан 3 Доручак:
Кајгана са спанаћем, паприкама, ориганом, фетом и авокадом
Јутарња ужина: 1/4 шоље мешаних орашастих плодова
Ручак: Паприке пуњене шампињонима и киноом (може и пиринчем, али без меса или пасуља)
Ужина: Банана
Вечера: Чорба од слатког кромпира или парадајза
Напомена: Пре наглих промена навика у исхрани консултујте се са лекаром.