Не могу одолети ПУСЛИЦИ - Многи је називају још и "тешка торта", прави се само за озбиљне љубитеље шећера
За све који не могу да замисле обок без озбиљног уноса шећера на крају јела, ово је прави избор.
Пуслица торта спада међу заборављене, традиционалне торте. Поступак припреме захтева озбиљан посао, али се труд на крају исплати.
Ево шта вам је потребно и како се припрема.
За једну кору:
5 беланаца
200 гр шећера
За фил:
10 жуманаца
15 кашика шећера
2,5 дл млека
250 гр млевених печених лешника
250 гр маслаца
И још:
4 дл слатке павлаке за шлаг
мало лешника за украс
Коре се пеку у округлом калупу, пречника 28 цм. Припремити и 2 комада пеки папира, искројена по величини калупа.
Кора: 5 беланаца миксером умутити у чврст снег, па постепено додавати шећер. Кад се дода свих 200 гр шећера, мутити још пар минута. У калуп ставити пеки папир на дно, а рубне ивице мало намазати маргарином и посути брашном (тако ће се ивице печене коре лакше ножем опсећи и одвојити од ивице калупа). Ставити снег у калуп, поравнати и ставити да се пече на 150 степени тачно 35 минута.
На исти начин испећи и другу кору, и оставити их да се охладе.
Фил: 10 жуманаца добро измешати са 15 кашика шећера, додати 2,5 дл млека и ставити да се фил кува. Непрестано мешати жицом, и чим почне да се згушњава и ври, одмах склонити са рингле (жуманца се не кувају дуго, јер ће се згрушати).
Кад се фил мало прохлади додати 250 гр млевених печених лешника.
Када се потпуно охлади, измешати жути фил са добро и пенасто умућеним маслацем.
4 дл слатке павлаке умутити у чврст шлаг.
Филовати торту следећим редом: кора, пола фила, кора, пола фила, шлаг.
Украсити по жељи.
Послуживање
Мали савет: Лешнике увек печем сама, у рерни, јер волим да буду мало јаче печени. Ако се одлучите за ову варијанту, треба да купите нешто више лешника него што се тражи у рецепту, јер ће маса постати лакша, а и део масе иде на љуске, које се после печења бацају. Печени лешници важу се после скидања љуске и хлађења, саветује Кулинарка.