НЕ ПЕРИТЕ ЈАЈА ПРЕ КУВАЊА: Грешка која може да изазове ТРОВАЊЕ ХРАНОМ, најопасније БАКТЕРИЈЕ се преносе овако
Избегавајте!
Одувек слушамо маме које нас ревносно подсећају да сваку намирницу треба добро да оперемо пре јела. Међутим, многи су у дилеми када су у питању јаја, па неки тврде да их пре пржења и кувања треба добро опрати, док су други убеђени у супротно.
Знамо да не би требало да перемо сирово месо пре кувања или печења, јер то повећава ризик од контаминације бактерија и болести које се преносе храном. Бактерије могу да се задрже у судопери или да доспеју на друге намирнице, доводећи нас у потенцијални ризик тровања храном.
ДОДА СЕ ОВО, НИЈЕ СИРЋЕ, А НИ СО: Трик како да ЈАЈА НЕ ПУКНУ током кувања и остану неоштећена
НАЈЈАЧИ ПРИРОДНИ АСПИРИН: Чај од ове БИЉКЕ ублажава КАШАЉ и респираторне проблеме, јача имунитет
А да ли сте знали да не би требало да перемо ни јаја?
Стручњаци тврде да љуска садржи природну баријеру, која као омотач штити јаје од бактерија. Вода уништава ту заштиту, па јаја није добро прати.
Прањем јаја подстичемо пренос штетних бактерија, као што је салмонела, са спољне стране љуске у унутрашњост јајета. Када оперете јаје, уклањате ту природну заштиту на љусци, а ако је напукла, штетне бактерије ће лако прећи у унутрашњост јајета, где имају идеалне услове за размножавање.
Ако не кувате јаја довољно дуго, бактерије ће доспети у ваш организам.
Природни заштитни "премаз" на љусци јајета је прва линија обране од бактерија, а она се уклања прањем током припреме за паковање и продају. У индустријским условима, њега замењује танки премаз јестивог уља, који враћа заштиту и он је користан ако намеравате да неко време чувате јаја.
Ако имате свој кокошињац и узгајате коке носиље, немојте да перете ни она јаја, која су пуна перја, измета и прљавштине. Уколико баш инсистирате, користите сув суђер и прљавштину очистите без употребе воде.