Немојте више да вас лажу - свињска маст је препуна здравих нутријената, али само под овим условима
Много су је клеветали, а кампање су плаћале индустрије, али истиана је сасвим другачија.
Сви знамо да је свињска маст јефтинија намирница од многих других, а стручњаци сматрају да она може бити веома здрава за организам ако се правилно користи.
Гостујући својевремено у Јутарњем програму РТС-а, проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, истакао је да се некада користила само маст, а касније је индустрија донела употребу различитих уља на тржишту. Исто тако је технички женама олакшавала припремање оброка.
„Лично мислим да је то био модел манипулације. Масти су јако здраве, поједине масне киселине масти имају антиинфективно дејство. Оне се привијају и на ране“, истакао је проф. др Војислав Перишић.
Како је истакла др Верослава Станковић, специјалиста исхране, средином осамдесетих година кренула је кампања против масти, али људи у свету и даље умиру од кардиоваскуларних болести и дијабетеса, што значи да није поента у мастима.
Када се погледа састав масти на собној температури, оне су полужитке, садрже неке незасићене масне киселине, додала је.
Око 48 одсто садржаја су незасићене масне киселине исте оне које садржи и маслиново уље. Такође садрже и 11 одсто полинезасићених масних киселина у комбинацији омега-3 и омега-6 масних киселина, рекла је.
„Засићене масне киселине су неопходне у нашој исхрани због централног нервног система и ћелијских мембрана. Масти имају тачку димљења на 190°Ц, а уља на 270°Ц. Масти на топлоти не стварају слободне радикале и трансмасне киселине. Свињска маст садржи и огромну количину витамина Д, ако се свиња храни напољу, па тако једна кашика свињске масти садржи 1.000 интернационалних јединица витамина Д“, рекла је др Верослава Станковић.
Њен колега је додао:
„Витамин Д је антиинфективни и антиаутоимуни витамин. Он се налази у свим суплементима које користим у лечењу својих пацијената. Свињска маст је здрава и неопходна у исхрани, боља је од лососа. Већина лососа који се купује у свету је ‘вештак’. Само лосос са Аљаске је прави и скупљи. Лосос се гаји у базенима и вештачки се храни”, истакао је проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог.