Једите КРОМПИР и ТЕСТЕНИНУ и МРШАВИТЕ! Добро сте прочитали, ово је заиста МОГУЋЕ захваљујући једноставном ТРИКУ, осим тога ПРЕЗДРАВО је за вас
Стеучњаци подсећају да су угљени хидрати један од три најважнија микронутријента
Уколико сте на путу губљења килограма, ова вест би могла вас посебно да обрадује! Наиме, вероватно је прва ствар коју сте урадили, када сте кренули у тај исцрпљујући процес, избацивање угљених хидрата и то је уједно била најтежа одлука.
Али, стручњаци сада поручују да не морате да се одрекнете тестенине и кромпира, посебно захваљујући једном згодном трику.
ПУСТИТЕ САЛАТУ, ОД ПАРАДАЈЗА ПРАВИТЕ СОК! Када се конзумира течан има чак осам благотворних дејстава на организам!
Родитељи ОПРЕЗ! ДЕЧАК (7) УМРО НА МОРУ КАД ЈЕ ПОЈЕО ШПАГЕТЕ: Конобарица оптужена за убиство, а у јелу се налазило ОВО
Стручњаци за храну поручују да се све своди на то како ове намирнице служите и једете.
Трик је врло једноставан, а опета тако учинковит: уместо да сипате врелу тестенину и једете тек испечен кромпир, охладите их како би се охладили и угљени хидрати!
Зашто? Зато што хладни угљени хидрати имају нижи гликемијски индекс.
Лични тренер Ник Мичел каже: - Храна са нижим гликемијским индексом може вам помоћи да смршате, јер чини да се дуже осећате сити.
- Она такође могу да заустави нагли пораст и пад нивоа шећера у крви који доводи до глади, који изазива преједање и повећање телесне тежине.
Пакујеш ручак за посао? Скувај храну богату ugljenim hidratima prethodne ноћи и једи је хладну следећег дана. Хладна тестенина или салата од пиринча са пуно поврћа, или хладна кромпир салата са домаћим кечапом, а не мајонезом, и пуно зачинског биља су идеални.
Скроб је ваш пријатељ
Нека храна богата угљеним хидратима, као што су пасуљ и кромпир, такође су одличан извор отпорног скроба.
Ова врста скроба се не вари и делује као влакна, нудећи много здравствених погодности за ваш организам, укључујући снабдевање црева пробиотицима (одлично за добре бактерије у цревима). Такође се сматра да може помоћи у смањењу упала у телу и може помоћи у превенцији рака дебелог црева.
Осим тога, може вам помоћи и да смањите телесну тежину тако што вам помаже да се дуже осећате сито.
Иначе, можете повећати отпорни скроб у поменутој храни тако што ћете је јести хладну, а то вам чак може помоћи и да избегнете скокове шећера у крви.
Не демонизујте угљене хидрате
Угљени хидрати често бивају демонизовани и проглашени као инхерентно лоши, али заиста не би требало да их посматрамо на тај начин, јер су они један од три микронутријената који су потребни телу за нормално функционисање.
Дијететичарка Меган Хилберт објашњава да су угљени хидрати неопходни за наше здравље и добробит: - У ствари, они су најважнији извор енергије за наша тела. Обезбеђују гориво за нервни систем, наше органе, посебно мозак, и мишићно ткиво.
- Угљени хидрати су током година били проглашени за апсолутно зло, али су важни за мноштво функција у телу, као што је обезбеђивање брзог извора енергије за вежбе, напајање мозга који вуче 20 одсто наших енергетских потреба и напајање ћелија у телу.
Наравно, те не значи да треба да једете грицкалице, те и даље на снази стоји препорука да избегавајте чипс, смокије и сличну храну, али када је реч о здравим целим угљеним хидратима, као што су смеђи пиринач, интегралне житарице, зоб и пасуљ, једите их слободно!