НУТРИЦИОНИСТКИЊА ОТКРИЛА - Ове намирнице никада НЕ ЈЕДЕ, скраћују животни век и могу угрозити здравље
Пажљиво бирајте како се храните, схватите то као трајну инвестицију у здравље и дуговечност.
Према многим истраживањима, Јапан се истакао као домовина најдуговечнијих људи на свету. Нутриционисткиња Mišikko Томиока, која долази управо из ове земље, открила је које намирнице никада не једе јер, како објашњава, доказано скраћују животни век.
- Одређене намирнице доказано скраћују живот и негативно делују на наше здравље, па их с разлогом избегавам, а исто саветујем и другим људима. То су углавном врло популарне намирнице које конзумира већина људи, а не би требали или би њихов унос требали смањити на најмању могућу меру каже она.
Као једну од најнездравијих намирница истиче прерађено месо попут виршли, хамбургера или кобасица. Како наводи, прерађено месо готово је немогуће избећи, а осим што садржи велике количине соли, има и много засићених масти које могу повећати ризик од одређених врста рака, попут рака дебелог црева или дојке. Томиока никада не пије слатка газирана пића.
- Редовно пијење слатких газираних пића (једна до две лименке дневно или више) може довести до већег ризика од развоја дијабетеса типа 2. Слична су и газирана пића с умјетним сладилима која вам могу отежати концентрацију, па чак и изазвати мигрене - упозорава Мишико.
Као једну од нездравих опција, поготово за доручак, истиче и куповне житарице.
-Када смо у журби и немамо времена да једемо ујутру, примамљиво је одабрати житарице. Али никада не једем оне с доданим шећерима или састојцима које не познајем. Наиме, превише шећера може довести до проблема с крвним притиском, дебљања и појачане упале у организму те нас изложити ризику од дијабетеса - објашњава Мишико.
Ево како се Јапанци хране да сачувају здравље и дуговечност.
Спа и опуштање
Уживајте у топлој купки 20 до 30 минута и потопите половину тела у топлу воду на 20 до 30 минута сваког дана. Овај трик можда није најодрживији, али Јапанци то раде у природним топлим изворима, што је у њиховом случају веома еколошки прихватљиво.
За убрзање метаболизма препоручује се купање у води од 37 до 41 степен и знојење од 5 до 10 минута. Осим што утиче на фигуру, купка у топлој води веома добро утиче на здравље коже, помаже у одржавању здравља бубрега, а може и да смањи надимање.
Жваћите храну.
Претерано жваћите храну. Доказано је да порука о ситости стиже до мозга након 30 минута жвакања. Резултат: када једете пребрзо, и даље осећате глад. Решење? Успорите темпо. Због тога би било препоручљиво сваки залогај жвакати 30 пута пре гутања.
Никада не једите док не осетите ситост.
У Јапану познају концепт „хара hachi бу“, што значи јести док се не напуниш 80%. Ова пракса је заснована на идеји да је потребно време да мозак осети да је стомак пун, тако да можете избећи преједање ако једете полако и престанете пре него што осетите да сте потпуно сити. Овај приступ може бити користан алат у губитку тежине јер вас подстиче да слушате сигнале вашег тела о глади и ситости и избегавате беспотребне грицкалице.
Поврће је кључно.
Започните све оброке поврћем. Урадите више ствари овим потезом. Пре свега на овај начин избегавамо повећање шећера у крви, а варење је много лакше и пријатније. Као бонус, напуниће вам стомак и избећи ћете да се пуните другом, богатијом и маснијом храном. На тај начин ћете јести боље, здравије и у разумним количинама, а да не морате много да мењате исхрану. Понекад једна порција поврћа може бити довољна да вас у потпуности задовољи. Нарочито ако жваћете сваки залогај 30 пута.
Једите сезонску и локалну храну.
Као што видимо, Јапанци традиционално једу рибу, месо, супе и топле напитке током зимске сезоне. У летњој сезони, међутим, једу другу храну као што су морски плодови, хладни рамен, хладна супа и салате.