Обланде са КАРАМЕЛОМ и кексом су ЈЕФТИН и брз колач! Тако једноставне за припрему, а неодољивог укуса - Идеалне и за славску трпезу
Старинске обланде са карамел филом по бакином рецепту који свима успева.
Обланде са карамелом и кексом су прави хит за све љубитеље брзих и једноставних колача. Овај рецепт захтева само неколико састојака, а резултат је савршен спој хрскавих обланди, богате карамела и квасног кекса.
Припрема је брза и једноставна, што га чини идеалним за све који желе да уживају у нечему слатком, а немају пуно времена. Овај колач је и изузетно повољан, а његова неодољива комбинација укуса сигурно ће освојити све присутне.
Савршени су за свакодневну ужину, али и као укусно и елегантно послужење за славску трпезу или посебне прилике.
Састојци:
1 паковање већих обланди
1 л млека
1 кг шећера
250 гр маргарина
1-2 кесице ванил шећера
по жељи сецкани ораси и суво грожђе
Припрема:
Млеко и шећер ставимо на шпорет да се заједно кувају. Мало промешамо и кувамо на тихој ватри. Карамел фил се кува дуго уз често мешање да не би загорео (најмање сат времена). Кад се услед дугог кувања направи гушћа маса боје златасто-браон додамо ванил шећер и маргарин и кувамо уз мешање док се марагарин не растопи.
Обланде филујемо кору по кору врућим филом. Равна кора обланде је доња и филом премазујемо неравну површину обланде. Кад стављамо следећу кору обланде треба је добро притискати длановима по целој површини и тек тада наставити са филовањем. Преко филоване обланде ставимо ланену крпу и нешто тешко (могу и књиге, паковања пиринча…) како се обланде не би раздвојиле.
Напомена: Ако вам се чини да је фил превише редак (нисте га довољно укували) можете додати кашичицу у води умешаног брашна и сипати постепено, уз непрекидно мешање у фил. На тај начин фил ће бити гушћи а неће променити укус. Карамел обланде можемо направити и тако што ћемо у готов фил умешати 100-150 гр ситно сецканих ораха и 50-100 гр сувог грожђа.