Oblande sa KARAMELOM i keksom su JEFTIN i brz kolač! Tako jednostavne za pripremu, a neodoljivog ukusa - Idealne i za slavsku trpezu
Starinske oblande sa karamel filom po bakinom receptu koji svima uspeva.
Oblande sa karamelom i keksom su pravi hit za sve ljubitelje brzih i jednostavnih kolača. Ovaj recept zahteva samo nekoliko sastojaka, a rezultat je savršen spoj hrskavih oblandi, bogate karamela i kvasnog keksa.
Priprema je brza i jednostavna, što ga čini idealnim za sve koji žele da uživaju u nečemu slatkom, a nemaju puno vremena. Ovaj kolač je i izuzetno povoljan, a njegova neodoljiva kombinacija ukusa sigurno će osvojiti sve prisutne.
Savršeni su za svakodnevnu užinu, ali i kao ukusno i elegantno posluženje za slavsku trpezu ili posebne prilike.
Sastojci:
1 pakovanje većih oblandi
1 l mleka
1 kg šećera
250 gr margarina
1-2 kesice vanil šećera
po želji seckani orasi i suvo grožđe
Priprema:
Mleko i šećer stavimo na šporet da se zajedno kuvaju. Malo promešamo i kuvamo na tihoj vatri. Karamel fil se kuva dugo uz često mešanje da ne bi zagoreo (najmanje sat vremena). Kad se usled dugog kuvanja napravi gušća masa boje zlatasto-braon dodamo vanil šećer i margarin i kuvamo uz mešanje dok se maragarin ne rastopi.
Oblande filujemo koru po koru vrućim filom. Ravna kora oblande je donja i filom premazujemo neravnu površinu oblande. Kad stavljamo sledeću koru oblande treba je dobro pritiskati dlanovima po celoj površini i tek tada nastaviti sa filovanjem. Preko filovane oblande stavimo lanenu krpu i nešto teško (mogu i knjige, pakovanja pirinča…) kako se oblande ne bi razdvojile.
Napomena: Ako vam se čini da je fil previše redak (niste ga dovoljno ukuvali) možete dodati kašičicu u vodi umešanog brašna i sipati postepeno, uz neprekidno mešanje u fil. Na taj način fil će biti gušći a neće promeniti ukus. Karamel oblande možemo napraviti i tako što ćemo u gotov fil umešati 100-150 gr sitno seckanih oraha i 50-100 gr suvog grožđa.