ОЈАЧАЈТЕ ИМУНИТЕТ У ВРЕМЕ ПОСТА: Неке биљне намирнице су толико моћне, а да то и не знате
То што нам је током поста избор намирница сужен, за наше здравље уопште није лоше
Пре неколико дана је за православне вернике почео Васкршњи пост, најдужи и најстрожији пост у години.
Како је сезона вируса у току, можда би нам мало поста и годило, јер је познато да конзумирање меса за време болести додатно повећава телесну температуру. У посту се окрећемо воћу и поврћу - дакле, храни богатој витаминима и минералима, који су кључни за јак имунитет.
То што нам је током поста избор намирница сужен, за наше здравље уопште није лоше, јер тада не једемо прерађене намирнице, месне прерађевине, кондиторске производе препуне шећера...
ВРАЋАЈУ ХОРМОНЕ У РАВНОТЕЖУ: Три НАПИТКА која су ИДЕАЛНА за ЖЕНЕ, подстичу метаболизам, сагоревају калорије
РАСКРИНКАНА ТАЈНА: Меган Маркл ово никада НИЈЕ ПРИЗНАЛА принцу Харију, крије од када су се упознали
Ево шта би обавезно требало да једете током поста, како би вам имунитет био јак, ако не и јачи него иначе!
- Бели лук је природни борац против патогених бактерија, гљивица и вируса; поред тога, богат је витиманима и минералима, нарочито витамином Ц и селеном.
- Фолна киселина, која се препоручује трудницама, треба такође да буде део свачије свакодневне исхране, између осталог зато што је фолна киселина заслужна за стварање црвених крвних зрнаца и "брисања" грешака у ДНК низу, које настају током болести и нездравог начина живота. Тиме се на природни и безболнији начин лечи узрок који изазива последице као што су астма, ескцем, аутоимуне болести… Фолна киселина се може наћи у поморанџама, житарицама, зеленом поврћу…
- Цинк је такође заслужан за отпорност организма на вирусе. Овај кључни минерал можете пронаћи у голици и другим семенкама.
- Коприва, какао, цвекла и леблебије обилују гвожђем. Леблебије чак садрже дупло више гвожђа од исте грамаже меса. Какао обилује и магнезијумом, па ако имате порив за чоколадом, можда вам заправо тело тражи магнезијум, који је заслужан за опуштање мишића и нервног система.
- Сусам садржи више калцијума од млечних производа и користи се у лечењу кртих костију. Међутим, само самлевени сусам тело може да искористи (исто важи и за семе лана), јер опне на семенима не дозвољавају да се апсорбују хранљиви састојци из унутрашњости семена. Сусам садржи и салицилате, па ако имате аспиринску астму – опрезно. Такође, опрезни треба да буду и они који имају болести бубрега, као што је камен у бубрегу. Повећана употреба сусама може резултовати дијарејом, али умерена употреба значајно поправља крвну слику, будући да сусам осим калцијума садржи и велике количине гвожђа, витамина Е и других витамина и минерала. Неке супстанце које улазе у његов сатав могу изазивати сметње, па у им случајевима може се пробати са препеченим сусамом, али у том случају се уништава Е витамин.
- Оригано је такође добар саезник у борби са вирусних инфекцијама које атакују на дисајни систем.
- Цимет смањује упале.
- Мед помаже и горњим и доњим дисајним органима. Исто важи и за друге пчелиње производе.
- Чај од ђумбира јача имунитет, али у већој количини може подстаћи крварење, па се са њим не сме претеривати.
Додатни савети
- Витамини А, Ц, и Е су термолабилни, тј. осетљиви на топлоту, па немојте кувати намирнице које их садрже. Ако пијете Ц витамин у виду таблета немојте га узимати са врућим напицима.
- Природни извор витамина Б комплекса су житарице са целим зрном, нарочито овас. Овсене каше такође обилују и фолном киселином. Но немојте куповати готове овсене каше, које су презасићене шећерима и натрпане бројним адитивима – боље направите сами овсену кашу од овсених пахуљица.
Златно правило за све наведене намирнице, али и бројне друге гласи: Умереност је мајка здравља.